Trots det är Klas Dagertun, vd Kaunis Iron, nöjd.
– Att det skulle komma överklaganden var vi medvetna om. Vi är glada för att myndigheter, som länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Havs-, och vattenmyndigheten, inte överklagat domen. Det betyder att de, precis som vi, anser att domen och tillståndet är tillräckligt bra för en långsiktig gruvnäring här uppe, säger han och fortsätter:
– Särskilt glada är vi för att länsstyrelsen i Norrbotten inte överklagat. Det är ju vår tillsynsmyndighet som det är viktigt att vi har en god relation till. Även om ett tiotal andra har överklagat, så bedömer jag att de inte väger lika tungt som de stora myndigheterna.
Trots att domen ännu inte vunnit laga kraft kan delar av domen redan nu tas i bruk av Kaunis Iron.
– Det gäller till exempel en utbyggnad av anrikningsverket, när vi nästa år räknar med att bryta malm med högre svavelhalt. Däremot kan vi inte påbörja arbetet med de två nya dagbrotten vi sökt tillstånd för, innan hela processen är klar, säger Klas Dagertun.
Det var den 1 december som mark- och miljödomstolen gav Kaunis Iron tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid dagbrottet i Tapuli och anrikningsverket i Kaunisvaara, samt nya planerade gruvor vid Sahavaara och Palotieva. Tillståndet gäller i 35 år och omfattar brytning av maximalt 10 miljoner ton järnmalm per år.
Då överklagningstiden gick ut den 22 december hade 14 överklagningar kommit in.
Längst i sina krav går Älvräddarnas samorganisation som kräver att domen omprövas och att verkställighetstillståndet dras tillbaka. Som skäl anger Älvräddarna att domen har ett antal rättsfrågor som kräver en ny bedömning. Man anser att mark- och miljödomstolen var jävig och att Kaunis Iron tagit i bruk anläggningar utan att söka tillstånd för dessa, samt att det inte hållit tillräckligt med samråd och att domstolen gjort en felaktig bedömning av de vetenskapliga underlagen.
Länsstyrelsen i Norrbotten hade i sitt yttrandet till domstolen sagt nej till att ge tillstånden, men efter att domen kom har man valt att inte överklaga.
– Vi har redan startat en dialog med Kaunis Iron angående villkoren för verksamheten för att vi ska kunna inleda vårt tillsynsarbete när bolaget meddelar att tillståndet börjar nyttjas, säger Karin Börjesson, chef för samhällsavdelningen i ett pressmeddelande.
Även Naturvårdsverket sade i sitt yttrande nej till att ge Kaunis Iron tillstånden, men har valt att inte överklaga domen.
– Det främst av två skäl. Det första är att villkoren för tillstånden förbättras i domen, jämfört med när bolaget gick in med sin ansökan. Det andra är att det nya tillståndet är bättre än de gamla. De nya tillståndet har omfattande villkor till skydd för miljön och är tidsbegränsat, säger Karin Dunér, avdelningschef vid Naturvårdsverket.
Överklagandena har nu gått vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Hovrättsrådet Johan Svensson kan i dagslaget inte säga hur lång tid det tar innan man tar ett beslut om domen ska omprövas.
– Först måste vi få in en del kompletteringar och besluta om domen ska inhiberas som Älvräddarna kräver. Alla de finska överklagningarna ska översättas. Allt det brukar ta upp till fem månader eller mer. Därefter kommer själva prövningen som kan ta ytterligare ett antal månader, säger han.
Om Mark-och miljööverdomstolen inte ger prövningstillstånd kan det överklagas till Högsta domstolen.