Ingen lastas för dödsolyckan

Hemvärnssoldaten Helena Fjellström, 41, dog när ett bepansrat stridsfordon körde över tältet i mörkret. Nu är försvarets utredning klar.

Den tragiska dödsolyckan inträffade mot slutet av den internationella militärövningen Northern wind, den 25 mars i år.

Den tragiska dödsolyckan inträffade mot slutet av den internationella militärövningen Northern wind, den 25 mars i år.

Foto: Herman Öberg

Överkalix kommun2019-12-03 10:24

Klockan 00.44 natten mot 25 mars hamnade lilla Granträsk i världens fokus. Då omkom en soldat i den internationella militärövningen Northern wind, med nära 10 000 deltagare. 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet i Jämtland förlorade stridskamraten Helena Fjellström i skogarna cirka 17 kilometer väst om Överkalix.

Dödsolyckan skedde när ett stridsfordon 90 skulle omgrupperas från vägen. Hemvärnssoldaterna låg och sov i ett tält, lika ovetande som stridsfordonets personal som inte hann upptäcka den kamouflerade observationsplatsen.

Försvarets internutredning slår nu fast att ingen enskild gjorde fel.

– Det är ett flertal faktorer och orsaker som sammanfallit, vilka oberoende av varandra lett fram till olyckan och ingen enskild kan lastas för det som inträffat. Däremot kan man inte ge nog med beröm till de som deltagit i räddningsarbetet, säger Christer Tistam, chef för säkerhetsinspektionen, på Försvarsmaktens hemsida.

Christer Tistam rekommenderar att försvaret tar fram utbildningsmaterial om stridsfordons uppträdande och verkar för bättre mörkerhjälpmedel för markstridsförbanden.

– Det här är en oerhört tragiskt händelse och det finns alltid lärdomar att dra för att minska risken för att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen, säger han.

Chefen för Norrbottens regemente, Jonny Lindfors, säger att rapporten blir en viktig kvittens för både försvaret och de som drabbades.

– Den viktigaste delen jag tar med mig är att man tydligt kan säga att ingen enskild har varit ansvarig och kan lastas för olyckan. Det är så klart människor som var med i tältet och i stridfordonet, som har känt skuld och haft möjlighet att känna skuld, säger han.

Håller du med säkerhetsinspektionen?

– Ja, absolut. Utbildningsmaterialet reagerar vi på omedelbart och egentligen handlar det om att utbilda de som normalt inte agerar ihop med stridfordon. När det gäller mörkerhjälpmedlen är det allmänt känt inom Försvarsmakten att vi behöver höja kvalitén.

Även polisen och Statens haverikommission utreder olyckan. Aino Pietilä, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, säger att polisens förundersökning är aktiv.

– Det har hållits förhör med de personer som deltog i närheten vid övningen under vilken den här olyckan inträffade. Det är viktigt att vi får ta del av försvarets internutredning och haverikommissionens utredning och de väntar jag på.

Karta: Här inträffade olyckan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!