Vilka Àr EU-migranterna i LuleÄ?

Kurirens Martin Ezpeleta har trÀffat ungefÀr hÀlften av de 30-40 tiggare som finns i LuleÄ. LÀr kÀnna personerna bakom tiggarskÄlen.

REBECA MANDACHI
20 Ă„r
Rebeca har alltid lille Abraham, 1 Âœ Ă„r, i hasorna. Andra beskriver henne som pĂ„litlig och snĂ€ll. NĂ€r hon pĂ„ söndagarna inte tigger passar hon pĂ„ och blir lite fĂ„fĂ€ng, fixar till sig och ”relaxar”. Men bara nĂ€r Abraham vilar. Hon vill jobba med husliga sysslor, som stĂ€dning och matlagning.

REBECA MANDACHI 20 Ă„r Rebeca har alltid lille Abraham, 1 Âœ Ă„r, i hasorna. Andra beskriver henne som pĂ„litlig och snĂ€ll. NĂ€r hon pĂ„ söndagarna inte tigger passar hon pĂ„ och blir lite fĂ„fĂ€ng, fixar till sig och ”relaxar”. Men bara nĂ€r Abraham vilar. Hon vill jobba med husliga sysslor, som stĂ€dning och matlagning.

Foto: Martin Ezpeleta

Norrbottens lÀn2015-08-06 16:41

DANIEL OPREA

21 Ă„r

Sprallig och skĂ€mtsamt. Pratar bra engelska och förstĂ„r en hel del svenska. Han kom till LuleĂ„ första gĂ„ngen nĂ€r han var 14 Ă„r. Nu har han fru och barn med sig och hoppas fĂ„ jobb som mĂ„lare. Han har körkort och spelar dragspel â€“ mest vals och tango. Samt Ă€r mycket duktig pĂ„ fotboll.

REBECA MANDACHI

20 Ă„r

Rebeca har alltid lille Abraham, 1 Âœ Ă„r, i hasorna. Andra beskriver henne som pĂ„litlig och snĂ€ll. NĂ€r hon pĂ„ söndagarna inte tigger passar hon pĂ„ och blir lite fĂ„fĂ€ng, fixar till sig och ”relaxar”. Men bara nĂ€r Abraham vilar. Hon vill jobba med husliga sysslor, som stĂ€dning och matlagning.

MIRCHA CANTARAGIO

52 Ă„r

Mircha har varit tvÄ mÄnader i LuleÄ och Àlskar landskapet. Han fiskar mycket och innehar det inofficiella fiskerekordet bland EU-migranterna med en baddare pÄ sju kg. Han Àr vÀldigt religiös och trivs bÀst i kyrkan, dÀr han fÄr frid av att sjunga och lÀsa bibeln. Han vill jobba som byggarbetare.

RADU RADURESCOU

48 Ă„r

NÀr han levde i RumÀnien tyckte Radu om att se pÄ filmer, helst pÄ bio. Han gillar actionfilmer. Han Àr en vÀldigt allvarsam men artig person, som drömmer om att jobba som mÄlare, klippa grÀsmattor eller lÀgga golv. NÀr han inte tigger letar han efter pantburkar.

ROMCA GUSATU

45 Ă„r

Romca har jobbat som mÄlare, fÄrskötare och trÀdgÄrdsmÀstare och Àven skottning under vintern i LuleÄ. Han Àr aldrig med pÄ fotbollsmatcherna, utan föredrar att promenera med sin fru. De Àr bÄda förtjusta i staden. De har barn i RumÀnien som de varje vecka skickar 500 kronor till.

LAURA MANDACHI

34 Ă„r

Det finns tvĂ„ saker som Laura vĂ€rdesĂ€tter högre Ă€n sitt liv: Gud och sina barn. Hennes dröm Ă€r att kunna fĂ„ hit sina barn och att de ska fĂ„ gĂ„ i skolan. Hon drömmer om att de bor i ett litet hus och att hon fĂ„r jobb som hemhjĂ€lp. ”Jag kan laga mat, sköta om barn, stryka och stĂ€da”, sĂ€ger Laura.

ROMAN MARICEL

20 Ă„r

Han Àr gruppens spelevink och har dessutom en kroppsdel mer Àn alla andra: dragspelet som alltid hÀnger pÄ ryggen, som en soldats gevÀr. DÀrifrÄn tar det honom bara nÄgra sekunder att avlossa ledmotivet till filmen Gudfadern. Han spelar fotboll och kompenserar för sin smala kropp med blÀndande teknik.

FERNANDO TRANDAFIR

19 Ă„r

Fernando Àr sÄngare, med en mycket vacker röst. UpptrÀder tillsammans med Roman. Han skulle vilja jobba med djurskötsel, eller i skogen. Han gillar naturen i LuleÄ och gÄr gÀrna ner till vattnet och fiskar med kompisarna. Han spelar ocksÄ fotboll och hÄller pÄ Barcelona. Han vill lÀra sig svenska.

POPOI LACREMIARA

32 Ă„r

Hon har jobbat som hembitrÀde, med matlagning som specialitet. Och matgÀsterna hopar sig pÄ kvÀllen nÀr hon pÄ kvÀllen sÀtter pÄ gasolplattan i bilen och matdoften sprids. Hon Àr i LuleÄ med sin förstÄndshandikappade bror. Mycket av den tid som blir över frÄn tiggandet, Àgnar hon dÀrför Ät sin bror.

VASILE STOICA

21 Ă„r

Första dagarna i LuleĂ„ hade Vasile svĂ„rt att sova, det var sĂ„ ljust hela natten! ”SĂ„ mĂ„nga trĂ€d och mycket vatten”, sĂ€ger han. ”Eftersom min son Ă€r sjuk Ă€gnar jag mycket tid Ă„t honom. Jag mĂ„lar, klipper grĂ€smattor, skottar snö, vadsomhelst. Och det jag inte kan, det lĂ€r jag mig.”

CARISELA STOICA

24 Ă„r

Hon kom till LuleĂ„ för tvĂ„ veckor sedan och drog en lĂ€ttnadens suck â€“ sĂ„ mycket svalare Ă€n i RumĂ€nien! Carisela vill jobba i hushĂ„ll och kunna hjĂ€lpa sin hjĂ€rtsjuka son David. Hon sjunger gĂ€rna, men bara inför Gud.Hon Ă€r vĂ€ldigt snĂ€ll och en fantastisk mamma, sĂ€ger de som kĂ€nner henne.

ALEX TOADE

27 Ă„r

”Jag var den första rumĂ€nen i landet”, sĂ€ger Alex, som kom till LuleĂ„ redan 2000. Han pratar bra engelska och förstĂ„r en hel del svenska. Snart börjar han plugga svenska, vilket han tror kommer hjĂ€lpa honom in pĂ„ arbetsmarknaden. Han har jobbat med allt frĂ„n bilar till stenlĂ€ggning, snöskottning och byggarbete.

ROMAN RAMONE

23 Ă„r

Roman beskriver sig sjĂ€lv som ”en fattig man, i stort behov av ett jobb som Ă€r lycklig nĂ€r han fĂ„r vara tillsammans med sin familj”. Han Ă€r mekaniker och har ocksĂ„ jobbat som svetsare. Första gĂ„ngen han kom till LuleĂ„ var för sex Ă„r sedan, nu har han varit hĂ€r en vecka. Han Ă€lskar fotboll och hejar pĂ„ Real Madrid.

LĂ€s mer: Del 1 av "Dom kallar oss tiggare"

LĂ€s mer: Del 2 av  "Dom kallar oss tiggare"

LÀs mer: Krönika av Martin Ezpeleta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om