För att köra persontransporter med buss och annan tung trafik krävs yrkesförarkompetens. Det är en handling som bland annat tillhandahålls av trafikskolor efter en teoriutbildning på 140 timmar varav tio praktiska körlektioner.
På onsdagens avslutades huvudförhandlingen i Luleå tingsrätt där en man på en trafikskola i Norrbotten anklagas för att ha tagit emot mutor för att felaktigt rapportera till Transportstyrelsen att elever genomgått utbildningen. Vid rättegången åtalades även sex före detta elever för givande av mutor, samtliga från Göteborgstrakterna.
Enligt åklagaren från Riksenheten mot korruption. Robert Engstedt, har mannen vid tio tillfällen tagit emot mutor till en sammanlagd summa av 146 500 kronor.
En inspektör från Transportstyrelsen var kallad att vittna. Han berättade att ett tillsynsärende initierades efter att de fått uppgifter om att en elev gjort grundutbildningen på anmärkningsvärt kort tid.
– Vi hade samtal med tre elever och i det samtalet förstod vi att eleverna inte gjort grundutbildningen.
När Transportstyrelsen kontaktade trafikskolan berättade mannen själv att det fanns elever som inte genomgått utbildningen trots att han rapporterat in att de gjort det.
– Han fick till uppgift att pricka av på en lista hur många elever det handlade om, 15 av 17 elever hade inte genomfört utbildningen hos honom. Han var medveten om att han gjort fel, det kändes som att han hade lite ångest över det och min uppfattning var att han ville få ett slut på det här.
I juni 2020 återkallar Transportstyrelsen mannens tillstånd att bedriva utbildningen.
Summorna som mannen mottagit handlar enligt åklagaren om 9 000 kronor per rapportering till Transportstyrelsen.
– Det är inte alls rimligt att ta betalt för rapportering i sig som inte kostar något. Man tar betalt för själva utbildningen, men den hade inte genomförts, säger inspektören.
Åklagaren ville även veta om det förekommit hos andra tillståndshavare.
– Mig veterligen inte vid utbildning för yrkesförarkompetens men vid riskutbildningar, säger inspektören.
Robert Engstedt yrkade på att mannen ska dömas till villkorlig dom och böter, enligt honom är hans roll inte speciellt ringa i sammanhanget.
– Det är han som haft behörigheten att rapporterat eleverna, utan honom hade det inte blivit något brott överhuvudtaget. Det handlar om trafiksäkerhet som man då gener sig till kunskaperna i.
Gällande eleverna yrkade han på att de ska dömas till böter.
– De har sett möjligheten att få behörigheten snabbt beviljad och betalat för att få det. Den som betalar för att någon gör fel kallar jag för mutgivare.
Mannens försvarare, Marko Tuhkanen, yrkade på att åtalet ska ogillas, åklagaren är ensam om sitt påstående, menade han.
– Det finns ingenting som styrker att det fanns ett upplägg där man betalade pengar och erbjöds en utbildning där man från början haft en idé om att på förhand inte gå utbildningen.
Några konstigheter med beloppen som betalats ser han inte heller.
– Han har velat fylla på med elever för att så många som möjlighet skulle få gå utbildningen. Det viktiga med pengarna är att de gått in i aktiebolaget, varit föremål för skatt, blivit skattade. Det talar emot att det är något brottsbyte, det talar i riktning för att det är pengar som gått till hyror och kursverksamhet
Övriga advokater yrkade också på att åtalet ogillas.