En av sju erkänner mutbrott i utbyte mot yrkesbevis

Under rättegången i Luleå tingsrätt medger den åtalade på trafikskolan att han rapporterat felaktigt till Transportstyrelsen. " Det är ett fel jag gjort", säger han.

En av de sex åtalade eleverna erkänner att han betalat för att bli godkänt i utbildning han inte genomfört.

En av de sex åtalade eleverna erkänner att han betalat för att bli godkänt i utbildning han inte genomfört.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Norrbotten2023-11-14 18:23

Det var nästintill fullsatt i rättssalen under tisdagen när en muthärva skulle avgöras. En man på en trafikskola i Norrbotten stod åtalad för att tagit emot mutor, sex andra personer åtalades för att ha mutat honom.

Enligt Roger Engstedt, åklagare vid Riksenheten mot korruption, har mannen på trafikskolan tagit emot mutor vid tio tillfällen till en sammanlagd summa av i vart fall 146 500 kronor. 

– Det är Transportstyrelsen som polisanmäler att deltagarna fått yrkeskompetensbevis trots att kraven inte är uppfyllda. Han har mottagit cirka 9 000 kronor per rapporterat tillstånd, deltagarna är från Gävleborgstrakten, de har ingen koppling till Norrbotten, säger Roger Engstedt.

Deltagarna har betalat betydligt lägre summor än vad utbildningen normalt kostar.

Yrkeskompetensbeviset krävs för att få köra persontransporter med buss och annan tung trafik. Handlingen erhålls efter en teoriutbildning på 140 timmar varav tio praktiska körlektioner.

– Det har inte ens förekommit någon körträning, menar åklagaren.

Via sin försvarare, Marko Tuhkanen, förnekar mannen vid trafikskolan brott. Utbildningen som han stått för är en teoretisk utbildning, att prissättningen var lägre berodde på att han ville fylla lokalerna och att det skulle vara förmånligt, kanske rent av billigast i landet. 

– Han har inte examinerat någon. Han har utfärdat ett bevis som gör att man får utföra ett teoretiskt prov. Varenda öre har gått in på hans konto och bokförts.

Även fem av de sex personerna som åtalades för att ha mutat mannen på trafikskolan förnekar brott.

Den sjätte personen, en man i 35-årsåldern, medger dock att han betalat 19 000 kronor för att bli godkänd trots att han inte genomfört utbildningen. Erkännandet skedde via hans advokat, han själv medverkade inte vid rättegången. 

Rättens domare, Sanna Nilsson Mulk, läste i stället upp vad mannen sagt i polisförhöret, där förnekade han brott.

– Han erkänner nu, säger advokaten Richard Backenroth.

När åklagaren frågar varför mannen felaktigt rapporterat till Transportstyrelsen att deltagarna genomgått utbildningen svarar han:

– Jag har gjorde någonting dumt, det är de enda felet jag erkänner. Jag kände lite att de som inte kunde vårt språk, vad var det för idé att de satt och lyssnade på mig, så jag började att ta mig an dem personligt. Alla har inte deltagit fullt ut, det förekommer luckor.

Rättegången fortsätter på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!