Testar annorlunda knep för att locka elever

Gymnasievalet pågår som bäst för alla niondeklassare – nu tar utbildningen ett annorlunda grepp.

Idé. UF-elever Hampus Sahlin, William Tjärdalen har kommit på en lösning att sprida skolans information till blivande elever. Med på bild också Esther Jonsson, elev som arbetar med snapchat.

Idé. UF-elever Hampus Sahlin, William Tjärdalen har kommit på en lösning att sprida skolans information till blivande elever. Med på bild också Esther Jonsson, elev som arbetar med snapchat.

Foto:

Norrbotten2016-01-28 14:42

Den 7 februari är sista ansökningsdag för alla niondeklassare att göra sitt gymnasieval.

Teknikcollege i Norrbotten provar man ett helt nytt grepp för att nå ut – snapchat.

– Det skapar engagemang och blir personligt när Teknikcollege elever är delaktiga. Vi ser redan efter kort tid mycket goda resultat i snapchatkampanjen. Planen är att fortsätta arbeta med detta och utveckla dialogen ytterligare, säger Anna Nilsson, rektor på Teknikcollege, i ett pressmeddelande.

Det är elever på skolan har hand om dialogen på skolans snapchatkonto. De svarar på frågor och lägger ut information på My story.

Kampanjen är initierad av IUC Norrbotten, projektägare för projektet Teknikcollege, som ett led i att öka intresset för teknik, industri och IT. Studievägledare och lärare på skolan är delaktiga i hela kampanjarbetet som stöd till eleverna och för att kunna svara på frågor och hjälpa till med faktainformation. Eleverna som har hand om kommunikationen på Snapchat är positiva:

– Snapchat är vardag för oss. Det känns kul få att berätta om Teknikcollege och vad vi gör på Snapchat. Jag har haft hand om kontot i drygt en vecka och lagt upp information på My story. Inläggen har över hundra visningar och antalet följare ökar, säger Esther Jonsson, som går första året på tekniska programmet.

Vad är snapchat?

Snapchat, är ett annat sätt att kommunicera med bilder, men där försvinner bilden efter ett antal sekunder som man själv kan bestämma (1-10 sekunder). Bilden försvinner dock inte helt utan finns kvar i minnet. Varje användare har också ett “öppet” flöde, MyStory, där bilderna och filmerna finns kvar i 24 timmar. Snapchat är en tjänst som unga, 12-25 år, använder i nästan lika stor utsträckning som de använder Instagram. Fyra av fem 12–15 åringar använder Snapchat någon gång och tre av fem använder Snapchat dagligen. De flitigaste Snapchattarna är 12–15 åriga flickor där så många som tre av fyra använder det dagligen.

Källa: Svenskarna och Internet 2015.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Här hittar du samtliga artikelserier

Läs mer: Hur klarar Luleå en zombieattack 

Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?

Läs mer: Svenskarnas tio-otopp byggprojekt 

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om