Fjällanläggningar i Norrbotten har slagit besöksrekord och från aktörer inom fjällturism ser man inga tecken på att intresset för att besöka populära fjälldestinationer som Abisko och Kungsleden kommer att minska.
När antalet besökare ökar vilka konsekvenser får det på naturen?
– Jag ska börja med att säga att vi tycker att det är roligt att det ökar för vi vill ju stimulera friluftslivet, och det är ganska kanaliserat till vissa områden. Där vi märker av det är i norra Kungsleden, det vill säga Abisko till Nikkaluokta plus Kebnekaise och upp på sydtoppen. Det blir ett visst ökat slitage, man får byta spänger oftare. Nedskräpning vet jag inte om vi sett så mycket av, men vi har gjort så att vi har anlagt några fler dass på delar av Kungsleden sträckan just för att underlätta den hanteringen, säger Åsa Redin, samordnare för statliga ledsystemet i Norrbotten.
Från länsstyrelsens sida följer man utvecklingen.
– Det är ett visst slitage, helt enkelt, så vi får följa utvecklingen och anpassa och se vad vi kommer att behöva göra. Nu har vi lagt nya spänger på sträckan Nikkaluokta – Kebnekaise i sommar, för det behövdes verkligen. Det hade slitits ned väldigt. Man får hålla ögonen på hur utvecklingen fortsätter och se om man behöver förstärka på fler ställen, säger Åsa Redin.
Ett sätt att bemöta problematiken är de informationssatsningar som görs av länsstyrelsen men även av andra organisationer som Svenska turistföreningen och Håll Sverige rent.
– Vi tycker nog inte att nedskräpningen är ett jätteproblem utan det är kanske mer slitage, men vi tycker att det är roligt att det blir fler vandrare. Vi ser det inte som ett problem utan det är en möjlighet och vi försöker kommunicera ganska tydligt vad gäller just skräp. Det vi försöker få ut är att det man bär ut på fjället det tar man också med sig hem, säger Åsa Redin.
Länsstyrelsen har utvecklat en app för att nå ut med information till besökare i naturreservat och efter vandringsleder.
– Vi gjorde en app som heter Norrbottens naturkarta och det är en karta över alla statliga vandringsleder i Norrbotten och där har vi även ett bibliotek med artiklar där bland annat hantering av skräp, dassfrågan, om fjällsäkerhet, rennäring och samisk kultur. Det kommer nya ovana nya besökare och då är det viktigt att vi också förmedlar information på ett sätt och i de kanaler som vandrarna finns.