Fjällanläggningar slog besökrekord i sommar

Det har varit besöksrekord på Svenska Turistföreningens fjällanläggningar i sommar. Besöken har ökat med 8 procent jämfört med i fjol

STF:s anläggningar bland annat Abisko slog besökrekord under sommaren.

STF:s anläggningar bland annat Abisko slog besökrekord under sommaren.

Foto: Anette Andersson

Norrbottens län2019-09-17 17:53

Det är några platser som sticker ut lite extra och det är bland annat STF:s anläggningarna i Saxnäsgården, Abisko och Saltoluokta som hade besöksrekord i juli månad. 

– Det är nog en kombination. Vi vet att intresset för fjäll har ökat under de senaste tio åren successivt. Även den yngre generationen, alltså det som vi brukar kalla de unga vuxna är mer nyfikna på det – alltså vi har mer förstagångsvandrare som söker sig till fjällmiljöerna, säger Jessica Milkewitz, platschef för STF Abisko.

Även den svaga kronan kan ha bidragit till ökningen tror Jessica Milkewitz. 

– När det gäller gäster i Abisko både sommar och vinter handlar om internationell turism och då är den låga kronan väldigt positiv för internationell turism som är positiv för Sverige utifrån att man då år mer för sin valuta. Det gör kanske också att fler svenskar kanske väljer att stanna i Sverige och inte åka iväg utomlands för att det blir dyrare så det är nog många faktorer som samverkar. 

Under sommarmånaderna ökade besöken med 12 procent och juni och juli var de månader som de allra flesta besöken skedde. 

Ser du någon baksida av denna ökning?

– Jag har inte sett någon stor baksida än så länge, men det är klart att man kan tänka sig i en förlängning att ett intresse eller ett tryck inte kan öka hur mycket som helst utan att det får konsekvenser. Det blir ett ökat slitage, så är det. Det här är något som vi behöver lyfta och prata mer om dels av oss inom besöksnäringen, men också tillsammans med länsstyrelsen och samebyarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!