Läsarnas 16 frågor till smittskyddsläkaren

Coronaviruset fortsätter sprida sig runt om i världen – och nya frågor dyker upp hela tiden. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt svarar här på läsarnas frågor om corona.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2020-03-31 18:15

1. Smittar covid-19 genom kläder som man till exempel haft hos någon som bär på viruset?

– Det är inte en smittväg jag tycker att du behöver överväga ute i samhället.

2. Hur riskfyllt är det att hämta mat på restaurang? Flera krogar kör ju med take away.

– Take away går fint! Se till att inte stå för nära varandra i kön, plus tvätta och sprita händerna efter att du hämtat ut maten – och innan du äter.

3. Jag är blodgivare. Hur säkert är det för mig som givare och hur säkert är det för den som eventuellt får mitt blod?

– Inga problem att ge blod, men du ska givetvis vara helt frisk när du går till blodcentralen.

4. Finns det risk att jag som jobbar inom folktandvården tar med mig smitta hem? Min man har konstaterat sämre immunförsvar och har haft många lunginflammationer men mår i övrigt bra. Är det något speciellt vi bör tänka på?

– Precis som ute i samhället kan du träffa på smittsamma människor även hos tandläkaren. Och om man dessutom jobbar i munnen hos någon som har covid-infektion så är risken givetvis extra stor. Förkylda ska därför inte tandvårdas = skicka hem! Sen ska du använda personlig skyddsutrustning när du vårdar alla patienter. Hemma och om det där finns känslig familjemedlem – var noga med handhygienen är viktigaste rådet. Om någon i familjen får infektionssymtom – försök undvika närkontakt, dela inte sovrum etc med den som är mer i risk.

5. När är man symtomfri? Snuva och hosta efter en förkylning kan ju vara kvar länge, när man är frisk i övrigt.

– Jag brukar säga – när du känner dig helt frisk (och känner för att ta promenader ute eller kanske till och med dammsuga!) – då är du frisk även om du har lite hosta och snuva kvar. Men kom ihåg – efter det ska du vänta två dagar till innan du återgår till jobb eller skola.

6. Är diabetes typ 2 en riskgrupp? Om man inte har andra sjukdomar eller följdsjukdomar?

– Ja – diabetes räknas som risk och då framför allt hos de som är äldre än 70 år. För yngre så verkar det som att man kanske ska ha flera riskgruppssjukdomar för att man ska falla ut som person i risk.

7. Över vilket tidsspann är det rimligt att vi uppnår "flockimmunitet"?

– Svårt att säga – vi hoppas ju att det ska gå ”lagom långsamt”. Att kanske bara 1-2 procent av befolkningen ska smittas per vecka. Då tar det ju ett år innan vi har så kallad flockimmunitet som gör att vi riktigt kan börja blåsa faran över. När vi får bättre möjlighet att kolla upp immunitet med provtagning – då kan vi bättre svara på frågan. För givet – ju fler som är immuna desto svårare blir det ju för infektionen att sprida sig. Det är med andra ord en process som vi försöker bromsa men inte stoppa.

8. Jag undrar hur man ska tänka när det börjar bli dags att ta husvagnen till sin säsongsplats? Det jag vet så här långt är att de kommer att ha campingen öppen.

– Campa i husvagn går bra. Större folksamlingar eller partaj i husvagn vill jag dock avråda från.

9. Kan man kolla om jag haft corona?

– Snart har vi test för att konstatera genomgången infektion. Sannolikt redan i april. Till att börja med ska vi dock använda testen till vårdpersonal. Skulle underlätta massor för sjukvården om vi visste vilka bland dem som var immuna.

10. Min flickas gymnasieskola har gått över till hemstudier. Min andra dotter ska gå på högstadiet, som fortgår som vanligt. Hur skyddar jag min sambo som är i svår riskgrupp, när min ena dotter ska gå till skolan varje dag?

– Om ni får in förkylningssymtom i familjen – försök, så gott det går, att hålla avstånd så att den i familjen som är i risk exponeras så lite som möjligt. Anledningen att man inte stänger grundskolor är att man tidigare sett att det inte fungerar som smittskyddsåtgärd då ungarna ändå träffas men på andra ställen och där smittar ner varandra. Bättre koll på skolan där man kan skicka hem de med symtom.

11. Jag är i riskgrupp på grund av kronisk sjukdom men jobbar med små barn inom grundskolan, hur ska jag skydda mig?

– Barn med förkylningssymtom ska inte vara i skolan = skickas hem. I övrigt – håll lite avstånd till barnen i undervisningen och förklara för dem varför. Men framför allt – var extra noga med handtvätt och handsprit.

12. Jag är gravid. Som med förra graviditeten blir jag lätt tungandad och det svider ibland i lungorna. Jag är därför rädd för corona. Vet man något om hur gravida drabbas om de får corona?

– Gravida har inte visat sig vara i risk för svårare förlopp om de drabbas av covid-19. Men givet – alltid jobbigt med luftvägsinfektion, framförallt i slutet av graviditeten, då magen trycker lite på lungorna.

13. Varför kan man inte gå ut med i vilka städer smittspridningen är störst i Norrbotten?

– Vi har covid-fall i de flesta av länets kommuner och det verkar inte finnas något ställe som är värre utsatt än andra.

14. Borde man förbjuda all kontanthantering för att minska spridningen?

– Är ju svårt. Lättare kanske att rekommendera handtvätt och spritande efter att man hanterat kontanter?

15. Jag är pollenallergiker (73 år) och undrar om jag redan nu ska påbörja min medicinering, rhinocort och bricanyl samt histamintabletter, för att kanske vara bättre rustad för eventuell corona?

– Tycker inte det. Men börja med medicinerna tidigt, så fort du känner av allergin.

16. Ingår jag, som har ansträngningsastma och känslig för förkylning samt kyla, i riskgrupp?

– Nej.

Här kan du läsa tidigare svar – om bland annat besök på badhus, hur länge viruset överlever i vanlig luft och om man ska sluta träna på gym – från båda smittskyddsläkarna Anders Nystedt och Jonas Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!