10 frågor och svar om corona just nu

Smittskyddsläkarna Anders Nystedt och Jonas Hansson, Region Norrbotten, svarar på frågor om corona.

26 mars 2020 17:45

1. Hur skiljer jag på vanlig allergi, förkylning och corona? 

JH: Om du har en känd allergi och symtomen känns bekanta och blir bättre av allergibehandling, till exempel antihistamin, kan man tro att det är allergi. Vanlig förkylning och corona är närmast omöjligt att skilja på, corona kan ha milda symtom.

2. Hur länge överlever viruset i vanlig luft?

AN: Det överlever ett tag men viktigare är att det faller snabbt till marken (lite beroende på luftfuktighet etc). Man ska vara i närkontakt med en person som hostar och fräser för att andas in viruspartiklarna. De hänger inte kvar i luften särskilt länge. Snarare sekunder än minuter skulle jag tro.

3. Varför stängs inte badhus och äventyrsbad? 

AN: Det viktigaste är att personer med förkylningssymtom inte går och badar.

4. Jag har varit undersköterska. Behöver regionen mig?

AN: Så kan det absolut bli. Håll koll på annonser om dylikt. Eller kontakta någon kompis på ställen där du jobbat.

5. Ska jag sluta träna på gym?

AN: Inte nödvändigtvis, om du är frisk. Gymmen har skalat upp med handsprit. Det viktigaste är att personer med förkylningssymtom inte går och gymmar. Och att handhygienrutinerna är minutiösa. 

6. En anhörig jobbar i vården. Ska jag vara orolig för hen?

AN: Nej, det tycker jag inte. Det finns risk att vårdpersonal kan smittas men den risken är nog ännu inte så mycket större än risken att smittas på restaurangen, affären eller bussen. De flesta i arbetsför ålder får ju dessutom i normalfallet ett relativt lindrigt infektionsförlopp.

7. Kan jag gå ut på after work med arbetskompisarna?

AN: Det är inte riktigt tillrådligt att träffas och partaja i stora sammanhang nu. Vi har sett ganska stora spridningstendenser kring liknande arrangemang i Sverige på senare tid.

8. Kan jag göra tester själv hemma?

AN: Tyvärr finns inga tillförlitliga (eller i alla fall utvärderat tillförlitliga) hemtester än.

9. Kan jag åka slalom?

AN: Ja. Det är möten mellan människor som innebär viss risk för smittöverföring. Slalom OK. After ski, värmestugor, trånga liftköer etc. Inte OK.

10. När återgår våra liv till det normala?

AN: Kristallkulan är grumlig. Tanken är väl att det ska byggas upp en immunitet i befolkningen mot viruset. Det kan ta månader, och uppbyggandet av immunitet ska inte ske genom att alla smittas samtidigt. Viktigast är att vi skyddar framför allt våra äldre och sjuka från att smittas nu tidigt.

Viktiga länkar
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Westin