Girjasdomen kan påverka ratade lagförslaget

Analyserna av Girjasdomen pågår för fullt bland berörda parter. En fråga där domen kan få inverkan är den så kallade konsultationsordningen — ett lika delar efterfrågat som kritiserat lagförslag.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) sade i veckan till TT att regeringen är överens om att införa en konsultationsordning för att stärka samers inflytande och delaktighet.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) sade i veckan till TT att regeringen är överens om att införa en konsultationsordning för att stärka samers inflytande och delaktighet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrbotten2020-01-31 20:30

En dryg vecka har gått sedan Girjasmålet avgjordes i Högsta domstolen. Sametingets ordförande Per-Olof Nutti (Samelandspartiet) anar medvind i seglen för de samiska frågorna. 
– Det är helt otroligt, som att alla fönster öppnades på en gång. Vi har aldrig tidigare haft så många möten med ministrar inbokade på kort tid, säger han.
Domen sammanföll exempelvis med FN-utfrågningen i Genéve där Per-Olof Nutti mötte regeringens företrädare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). I onsdags träffade Sametinget och Svenska samernas riksförbund, SSR kulturminister Amanda Lind (MP) som aviserat att kulturdepartementet bereder förslaget om den samiska konsultationsordningen och tror sig kunna lämna över den till riksdagen under året. Men lagförslaget bromsades så sent som 2018 och har fått utstå kritik för bland annat otydlighet. Bland annat från Sametinget som trots att de nu tillstyrker förslaget anser att regeringen bör prioritera ratificeringen av ILO169. Per-Olof Nutti tror också att Girjasdomen kan få en inverkan.
SSR ansåg i höstas att förslaget behövde omarbetas rejält. Ordförande Åsa Larsson-Blind skrev bland annat i deras remissvar att samebyars rätt till konsultation bör regleras särskilt. Antingen genom en egen lag eller i befintlig sektorslagstiftning. 
– Med Girjasdomen markeras detta ännu tydligare, samebyarnas rätt går längre och därför måste förslaget ta hänsyn till det, säger hon och menar också att det är viktigt att innebörden av en konsultation är tydligt förklarad.
– Om man inte genomför de här konsultationerna med avsikten att komma till enighet då är det bara information. Och då urholkas det man säger att målet ska vara med förslaget – att ge samer ökat inflytande i frågor som berör dem.
Även gruvnäringens branschorganisation Svemin har ett flertal synpunkter lagförslaget.
– Vi är positiva till att processen formaliseras och regleras, men då måste det tydligt framgå när den ska ske, vem som ska göra det, hur den ska gå till och vad det ska syfta till. Och vi tycker inte att det här förslaget är tydligt på de punkterna, säger Kerstin Brinnen, jurist på Svemin.
Dessutom är domstolar undantagna från konsultation i förslaget.
– Samtidigt är det ofta är i dessa som viktiga markanvändningsfrågor prövas.
För Svemin är tillståndsprocesserna en kärnfråga och en oklar konsultationsordning är något som kan riskera att förlänga processerna.
– Givet det luddiga förslaget så kan det bli ännu mer oförutsägbart hur detta kommer att påverka i tillståndsprövningarna.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!