Nu närmar sig slutdatum för en ny remissrunda för regeringens förslag om en konsultationsordning för det samiska folket. Den 30 september ska 157 remissinstanser lämnat sitt svar på förslaget som stoppades från att gå till beslut innan riksdagsvalet i fjol, något som Svenska Dagbladet kunde avslöja då. Under måndagen berättar länsrådet Johan Antti att länsstyrelsen haft en genomgång inför det remissvar som ska lämnas.
– Principiellt har vi inget emot det hela, att fler grupper ska få komma till tals är naturligtvis bra, säger Johan Antti.
Demokratiminister Amanda Lind (MP) har till Svenska Dagbladet sagt att en viktig del i det bearbetade förslaget från i höstas är att samiska grupper måste få en möjlighet att väcka ärenden. Med det kan tänkas att grupper i den samiska minoriteten som inte ingår i en sameby och med stöd av rennäringslagen kan yttra sig i frågor som påverkar deras näringsutövning skulle kunna göra sin röst hörd via konsultationsordningen. Något som i så fall välkomnas av Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson.
– Att alla som berörs skulle få komma till tals vore ju ett stort steg framåt, säger han.
Samråd skulle enligt förslaget skötas via Sametinget dit samiska intressen skulle kunna vända sig.
– Det är så det ska vara tycker jag, Sametinget företräder alla samer och innefattar både myndighet och politik, säger Håkan Jonsson.
Han menar att det i så fall både är upp till intressegrupperna men också till Sametinget att se till att alla berörda blir hörda.
– Sametinget får information om allting som sker i sameland, vad gäller exempelvis prospektering, då ska tinget också arbeta upp ett kontaktnätverk som gör att de som berörs får veta vad som händer.
Jonsson pekar på att historiskt så har samer brukat marken både med hjälp av och utan renar, men
– Sedan har staten kommit in med en rennäringslag som gör att rennäringen blir konsulterade i vissa frågor, men alla vi samer som brukar marken bör ha rätten att bli konsulterade i frågor som rör oss.
Vilket också är del i bakgrunden till att Jakt- och fiskesamerna lämnat in en JO- samt DO-anmälan av hanteringen av förra vårens skoterförbud, som NSD skrivit om tidigare.
Johan Antti menar att länsstyrelsen har två viktiga invändningar mot förslaget som det ser ut nu.
– Dels är det svårigheten i att identifiera grupperna, då måste alla samiska intressen ge sig till känna för vi måste känna till de vi ska konsultera och rådgöra med. Idag bedriver vi i vår verksamhet närmast dagliga samråd med samer men då framförallt kopplat till rennäringen, säger Antti.
Det andra handlar om att inte svämmas över av olika lagstiftningar som fyller snarliknande funktioner.
– En risk är att det här kan fördröja hanteringen med konsultationer som ska ske i en viss form, när det finns en rad andra lagstiftningar som innefattar partssamråd. Det är vi fundersamma kring, säger länsrådet som menar att det på så vis är positivt att det smalnats av till att Sametinget skulle hantera insamlingen av intressen, avslutar Johan Antti.
Norrbottens Media har sökt Sametingets ordförande Per-Olof Nutti, Samelandspartiet.