Palmqvist (SD): "Hybrits tidsplan är inte realistisk"

SD, med Jimmie Åkesson i spetsen, ifrågasätter Hybrit och varnar för att statliga skatteinvesteringar på "hundratals miljarder kronor" kan gå upp i rök. "Tidsplanen är inte realistisk", säger Eric Palmqvist (SD), riksdagsledamot i Gällivare, som vill se en genomlysning av hela projektet.

SD och partiledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter Hybrit och kräver en stor genomlysning av den statligt finansierade industriprojektet. "Det finns uppenbara problem med Hybrit, först och främst rörande energiförsörjningen. Jag är rädd att LKAB:s tidshorisont inte är realistisk", säger riksdagsledamot Eric Palmqvist (SD).

SD och partiledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter Hybrit och kräver en stor genomlysning av den statligt finansierade industriprojektet. "Det finns uppenbara problem med Hybrit, först och främst rörande energiförsörjningen. Jag är rädd att LKAB:s tidshorisont inte är realistisk", säger riksdagsledamot Eric Palmqvist (SD).

Foto: Arkiv

Norrbotten2023-02-14 17:00

Hybrit – LKAB, Vattenfall och SSAB:s forskningsprojektet som syftar till fossilfri, vätgasbaserad framtida stålproduktion – har redan tidigare kritiserats, däribland av nationalekonomen Magnus Henrekson och länets MUF-ordförande.

Nu kräver toppföreträdare för Sverigedemokraterna, den borgerliga regeringens stödparti, att den statligt ägda och finansierade industrisatsningen granskas ännu hårdare. 

undefined
"Det vi inte vill se är att staten tar på sig kostnader i mångmiljardklassen, i kombination med att man tar enorma risker. Det är inte ansvarsfullt", skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens industri.

"För att Hybrit-projektet ska kunna bli verklighet krävs investeringar i mångmiljardklassen. Varifrån ska dessa pengar tas, och hur mycket ska detta projekt få kosta? Dags att ifrågasätta satsningarna på Hybrit", skriver partiledare Jimmie Åkesson och Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, i en debattartikel i Dagens industri.

Även Eric Palmqvist (SD) är delvis skeptisk. 

– Det finns uppenbara risker och problem med Hybrit, först och främst rörande energiförsörjningen. Jag är rädd att LKAB:s tidshorisont inte är realistisk.

undefined
Eric Palmqvist (SD).

Han syftar på att den statliga gruvjätten, som planerar en demonstrationsanläggning av Hybrit i Malmfälten, räknar med att den vätgasreducerande järnsvampsproduktionen framåt år 2050 kräver hela 70 terrawattimmar i producerad el årligen. 

– Inte realistiskt att Sverige har den energiförsörjningen då, när vi dessutom ska klara övrig elektrifiering av samhället, infrastrukturen, sjöfarten, skogsindustrin och andra industriaktörer. 

– Jag ser inte heller framför mig att hushållen är beredda att betala ännu mer för sin el bara för att LKAB ska ha sina 70 terawattimmar. Tvärtom är jag rädd att hela projektet blir kostnadsdrivande och att vi får vänja oss vid mycket högre priser på grund av Hybrit, säger Palmqvist.

Men han framhåller även andra frågetecken rörande den fossilfria malm- och stålproduktionen, utifrån marknadsmässiga perspektiv.

LKAB har tidigare bemött den kritiken och uppgett att järnsvampsproduktionen på sikt kan tredubbla gruvbolagets omsättning, samtidigt som det gröna stålet spås blir mycket dyrare än nuvarande produkter, men Palmqvist ifrågasätter kalkylerna.

– Jag är säker på att de har intressenter för sin järnsvamp men flyger den fågeln, verkligen?

Han drar paralleller till den politiska striden om reduktionsplikten för drivmedel, som har inneburit att luften har gått ur biobränslebranschen. 

– Före införandet tyckte de flesta partier att det var festligt med reduktionsplikt, att det var en bra åtgärd för miljön. Men när folk ställdes inför fullbordat faktum och skulle betala bensinpriserna, var de inte med på noterna längre och då backade vi i politiken. 

Samma sak kan ske med det gröna stålet, menar han.

– När slutprodukterna blir så dyra, är risken att kunderna ratar dem.  

Hybritprojektet har ansökt om 4,9 miljarder kronor från statliga Energimyndigheten, vilket enligt din partikamrat Tobias Andersson (SD) är "det största företagsstödet i svensk historia". Ska de få pengarna? 

– Det vill jag inte uttala mig om i dagsläget men när statliga bolag kräver så mycket pengar är det fullt rimligt att man gör en rejäl genomlysning. Vi, som ägare och skattebetalare, måste få klarhet i att Hybrit hanterar skattemedlen på ett ansvarsfullt sätt. 

undefined
Hybrit – LKAB, Vattenfall och SSAB:s gemensamma forskningsprojekt – har ansökt om 4,9 miljarder kronor från statliga Energimyndigheten, "det största företagsstödet i svensk historia" enligt SD. "Vi måste få klarhet i att Hybrit hanterar skattemedlen på ett ansvarsfullt sätt", säger Eric Palmqvist (SD).

Svenska Kraftnät och Energimyndigheten kallas nu till näringsutskottet, där Eric Palmqvist är ledamot, för att svara på frågor om Hybrit och energiförsörjningen. 

Men han vill inte spekulera kring vad beskeden kan innebära för projektets framtid.

– Det blir en intern diskussion i både vårt parti och i regeringsunderlaget. Hybrit är ett spännande projekt som har satt Sverige på kartan, men vi har redan haft de högsta elpriserna någonsin i Norrbotten och jag vill inte bidra till att de blir ännu högre bara för att ett statligt bolag ska få sina intressen tillgodosedda.

undefined
"Hybrit har satt Sverige på kartan men vi har redan haft de högsta elpriserna någonsin i Norrbotten och jag vill inte bidra till att de blir ännu högre bara för att ett statligt bolag ska få sina intressen tillgodosedda", säger Eric Palmqvist (SD).

Du bor själv i Gällivare. Vilken är attityden till Hybrit bland Malmfältenborna?

– Som man frågar får man svar. Det finns en våg av förväntan bland somliga. Andra är mer ”Jag tror det när jag ser det” för att de förstår problemen, framförallt när det gäller energiförsörjningen. 

Samtidigt vill Eric Palmqvist understryka att han också ser positiva effekter av industriprojektet.

– Jag kan inte säga tydligt Ja eller Nej men har en positiv grundsyn på industriell utveckling och är inställd på ett genomförande av Hybrit – givet att det inte får alltför stora negativa konsekvenser för andras företagande och för hushållen, med undanträngningseffekter med mera, säger sverigedemokraten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!