MUF-topp: "Pausa Hybrit innan nya miljarder pumpas in"

Pausa Hybrits skattefinansiering och granska satsningen innan nya statliga miljarder delas ut till industriprojektet. Kravet kommer från bland andra länets MUF-ordförande. "Norrbottningarna får inte ta smällen med högre elkostnader och brutna löften", säger Julia Järnberg.

Länets MUF-ordförande Julia Järnberg, 18 år, vill att skattefinansieringen av jätteprojektet Hybrit pausas. "Vi vill se mer granskning", säger hon.

Länets MUF-ordförande Julia Järnberg, 18 år, vill att skattefinansieringen av jätteprojektet Hybrit pausas. "Vi vill se mer granskning", säger hon.

Foto: Privat

Norrbotten2023-01-11 06:15

Förväntningarna är stora på Hybrit, som syftar till en fossilfri, vätgasbaserad framtida stålproduktion och som står i blickfånget vid EU-toppmötet i Kiruna senare i veckan.   

Samtidigt växer kritiken mot LKAB, Vattenfall och SSAB:s forskningsprojektet. Högerdebattörer och nationalekonomer som Magnus Henrekson ifrågasätter satsningen och nu kräver även Moderata ungdomsförbundet att hela projektet stoppas tillfälligt. 

"Regeringen måste sluta blåsa upp den potentiella gröna bubblan i norr och dra i handbromsen", skriver MUF:s riksordförande Douglas Thor och länets distriktsordförande Julia Järnberg i ett debattinlägg i SvD

undefined
"På sikt kräver Hybrit lika mycket el som hela Finland producerar på ett år. Men ingen kan svara på varifrån elen ska komma", säger Julia Järnberg, avgående MUF-ordförande i Norrbotten.

– Det finns inget jag hoppas mer än att Hybrit blir verklighet. Det finns i alla norrbottningars hjärtan att man vill att länet utvecklas. Men vi vill också se mer granskning, säger 18-åriga Julia Järnberg till Norr Media. 

Hon tycker att insynen för skattebetalarna och informationen inte minst till yngre har saknats rörande projektet. 

– Norrbottningarna får inte ta smällen med högre elkostnader och brutna löften nu. Många unga vet inte hur detta ska gå till ännu, trots att Hybrit påverkar oss alla i framtiden. 

undefined
Kritiken mot LKAB, Vattenfall och SSAB:s gemensamma forskningsprojektet Hybrit växer. Högerdebattörer och nationalekonomer ifrågasätter satsningen, bland annat utifrån de enorma elbehoven.

Järnberg lyfter de enorma elbehoven som den stora utmaningen.

– På sikt kräver Hybrit lika mycket el som hela Finland producerar på ett år. Men ingen kan svara på varifrån elen ska komma, säger hon apropå att jättesatsningen framåt år 2050 kommer behöva 70 terrawattimmar årligen i elförbrukning. 

LKAB pekar ut landbaserad vindkraft som det viktigaste kraftslaget för att tillgodose elbehoven. 

– Alla energislag är bra men med tanke på de mängder som behövs är inte vindkraften mest realistisk. Sverige har redan fått ta smällen, när elpriserna har skenat, på grund av väderberoende el.

I stället vill MUF-ordföranden lyfta andra energikällor.

– De två mest stabila energislagen är vattenkraften, där en utbyggnad är begränsad, och kärnkraften, som snurrar hela tiden oavsett väder. Jag är ingen vindkraftmotståndare men det känns för osäkert. 

undefined
Jan Moström, LKAB:s vd, har vid tidigare pekat ut den landbaserade vindkraften som den snabbaste och effektivaste kraftslaget som ska försörja gruvjättens omställning till fossilfri järnsvampsproduktion.

MUF-debattörerna är även skeptiska till vätgastekniken och varnar för tidigare gröna fiaskon i industri-Sverige, som Stålverk 80 och ”Etanolbubblan”. 

Apropå EU-toppmötet menar de att en M-ledd regering inte borde ta med kommissionen till ett statligt företag som inte står på egna ben, utan finansieras av skattemedel. 

– Vi har många näringar i Norrbotten att vara stolta över, även nära Kiruna. Varför då visa upp ett projekt som vi ännu inte vet hur det ska realiseras? 

Hybrit har ansökt om ytterligare cirka fem miljarder kronor i det statliga Energiklivet men ungmoderaterna kräver nu att projektets skattefinansierade investeringar pausas.  

– Vi ska så klart lägga skattepengar på såna här satsningar men först vill vi se mer granskning och få mer insyn, innan nya miljarder pumpas in.

Vilka reaktioner har ert debattinlägg väckt hos M i Norrbotten?

– Vi är ett ungdomsförbund, alltså inte partiet, och jag vill inte lägga ord i andras mun. Men det finns olika åsikter om Hybrit i alla partier. Många i norr ser säkert på projektet som en idyllisk dröm och om man då säger något annat, så väcker det reaktioner, säger Julia Järnberg, som är avgående ordförande för MUF Norrbotten och ska börja studera juridik i Uppsala. 

HYBRIT

SSAB, LKAB och Vattenfall tog HYBRIT:s pilotanläggning för lagring av fossilfri vätgas i Luleå i drift i september 2022. Bergrumslagret är det första i världen i sitt slag för lagring av fossilfri vätgas. Då påbörjades en två år lång testperioden till 2024 vilket innebär att HYBRIT tagit ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av den samlade värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning. Samtidigt förbereds en fullskalig satsning i Malmfälten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!