Rapporten visar att Norrbottens län placerar sig sist i listan, där Sveriges regioner jämförs, med minst antal sysselsatta läkare per capita.
Regionen med flest läkare är Västerbotten, tätt följt av Uppsala, Jämtland, Skåne och Örebro.
Bottennotering blir det även på antal psykologer, där endast Blekinge ligger sämre till än Norrbotten. Flest antal psykologer finns i Stockholm. Noterbart är att Västerbotten har mer än dubbelt så många psykologer än Norrbotten.
Något bättre blir placeringen vad gäller arbetsterapeuter där Norrbotten placerar sig på en fjärdeplats, slagen av Örebro, Östergötland, Jönköping och Västerbotten. När det gäller fysioterapeuter placerar sig Norrbotten på en tredjeplats i antal, enbart Jämtland och Västerbotten har fler.
Det är visserligen en eftersläpning på statistiken, som är från 2021. Men regionrådet Camilla Friberg (S) blir ändå inte förvånad över utfallet gällande just antalet läkare.
– Nej, det är jag inte. Jag tänker att speglar ändå en bild som är ganska tydlig. Vi ser att vi har ett behov av allmänläkare i primärvården, rent generellt. Det är klart, det behöver vi jobba långsiktigt med. Där tillsätter vi medel för att öka antalet som vi utbildar, för att vi ser att vi tappar efter utbildningen. Vi ligger perifert till, det behöver man också ha med sig.
Däremot finns det ljusglimtar, menar Friberg.
– Tittar vi på 2023 och jämför med 2024, har vi 40 fler läkare i dag än vi hade för ett år sedan. Om man jämför april mot april. Det är oerhört glädjande att vi ser att det går åt rätt håll och att fler faktiskt vill vara anställda i Norrbotten. Det är klart att vi ska ha med oss historiken, och lära oss av den.
Förra veckan gick Läkarföreningen i Norrbotten ut i Norrbottens-Kuriren och krävde åtgärder för en bättre arbetsmiljö för läkare.
– Vi tittar på deras förslag och hur vi kan möta dem på olika sätt, säger Friberg.
– Vi är i ett utmanande läge, det har också att göra med vårt stora hyrberoende vi haft över tid. Nu gör vi faktiskt åtgärder för att minska andelen inhyrd bemanning och det gör att det blir tufft. Vi har gått i ett nationellt avtal från 1 april där vi har gemensam taxa för vad det ska kosta att hyra läkare. Vi får inte avrop på samma sätt.
Rapporten visar också att 13 000 sjuksköterskor har lämnat yrket, enligt statistik var de inte sysselsatta som just sjuksköterskor.