Brandmän i Norrbotten får inte fortsätta ge syrgas

Brandmän i Norrbotten kommer inte få ge syrgas till patienter i samband med akuta ärenden, där räddningstjänsten är på plats före ambulansen. Det beslutade regionstyrelsen på torsdagen. "Det kan vara livsavgörande för patienten att vi får sätta in syrgas", säger Mikael Andersson, räddningschef i Luleå.

"Vi i Norrbotten behöver inte alltid göra som alla andra regioner. Kan det rädda liv tycker jag vi ska använda den här möjligheten", säger Marianne Sandström (SD).

"Vi i Norrbotten behöver inte alltid göra som alla andra regioner. Kan det rädda liv tycker jag vi ska använda den här möjligheten", säger Marianne Sandström (SD).

Foto: Lars-Göran Norlin

Norrbotten2023-03-16 17:08

Delegationen för att ge syrgas har i Norrbotten varit en del av det så kallade IVPA-avtalet, som Region Norrbotten har med ett antal räddningstjänster i länet. IVPA står för i väntan på ambulans och innebär att på orter där ambulansen kan ha en lång framkörningstid kan räddningstjänsten istället bistå med att rycka ut även i samband med akuta sjukvårdsärenden. 

Det här avtalet upphör den 1 april och ännu har inte regionen och räddningstjänsterna lyckats träffa en ny överenskommelse. Inför torsdagens sammanträde med regionstyrelsen hade sverigedemokraten Marianne Sandström väckt ett initiativärende som berörde räddningstjänsternas möjligheter att ge syrgas, vilket de alltså delvis har möjlighet att göra i dag, där det nuvarande IVPA-avtalet fortfarande gäller. Hon föreslog att räddningstjänsterna fortsatt ska ha delegation för att ge syrgas till patienter i väntan på ambulans. Det sa regionstyrelsen nej till. 

undefined
Vissa räddningstjänster i Norrbotten har fram till den 1 april möjlighet att ge syrgas till patienter i samband med akuta ärenden. Nu har regionpolitikerna beslutat att den möjligheten upphör.

– Det finns tillfällen då det kan vara en livsräddande åtgärd, inte minst i Norrbotten där vi har lite särskilda förutsättningar. Kan det rädda liv tycker jag vi ska använda oss av den här möjligheten, säger Marianne Sandström (SD). 

Hon får medhåll av räddningschefen i Luleå, Mikael Andersson. 

– I våra förhandlingar med regionen har vi yrkat på att vi ska få behålla den här delegationen. Vår upplevelse och den feedback vi får från ambulanspersonal är att det kan vara livräddande, säger han. 

Andersson påpekar att räddningstjänsten ibland kan vara upp till en timme före ambulansen på plats och att de gånger räddningstjänsten ger syrgas, sker det i dialog med medicinsk personal via radio eller telefon. Han hänvisar till den statliga utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap, som lämnade in sitt slutbetänkande till regeringen i slutet av februari. Utredningen tydliggör att sjukvårdshuvudmannen ska ta det medicinska ansvaret när icke-legitimerad personal utför defibrillering, ger syrgas eller naloxon. 

undefined
Mikael Andersson, räddningschef i Luleå, är kritisk till regionstyrelsens beslut. "Vi kan vara upp till en timme före ambulansen på plats", säger han.

– Utredningen pekar på att Sveriges sjukvårdsförmåga behöver öka och att samarbetet mellan olika aktörer är jätteviktigt. Vi tror att vi kan vara en part som kan bidra till det, säger Mikael Andersson. 

För patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom kan det vara förenat med risker att ta emot syrgas, ett argument som lyftes på regionstyrelsen. 

– Det stämmer. Det är däremot inte så frekvent förekommande att det är just KOL-patienter som tar emot syrgas av räddningstjänstpersonal, och även där är det som sagt den professionella medicinska personalen som ska göra bedömningen, på distans, säger Mikael Andersson. 

Regionrådet Glenn Berggård (V) uppger att han inte ser delegationen för syrgas som en del av IVPA-avtalet. 

– Vi ser inte att vi kan säkerställa utbildning och funktionalitet och därigenom delegera det. Syrgashantering kräver utbildning, säger han. 

Berggård lyfter att ambulanspersonal gör medicinska bedömningar och ger behandling på plats. 

– Samtliga partier utom Sverigedemokraterna tog det här beslutet. Det är det aktuella kunskapsläget och det nuvarande regelsystemet som gör att vi tar det här ställningstagandet nu, säger Glenn Berggård. 

Regeringens utredning

Regeringens utredning om sjukvårdens beredskap har sett över beredskapen inför allvarliga händelser och höjd beredskap. 

Utredningen föreslår bland annat ändringar i hälso- och sjukvårdslagen som gör det enklare att bedriva sjukvård i samband med katastrofer.

Det föreslås också en ny bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen enligt vilken regioner med bibehållet huvudmannaskap och vårdgivaransvar får sluta avtal med kommunal eller statlig räddningstjänst om att utföra vård i väntan på sjuktransport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!