Liv i fara när räddningstjänstens avtal upphör

Från 1 april kan det komma att bli förenat med en större risk att drabbas av hjärtstopp i Norrbotten. Då upphör nämligen det avtal som Region Norrbotten har med räddningstjänsterna, som innebär att brandmän kan rycka ut på olyckor och sjukdomsfall i väntan på ambulans.

Mikael Andersson, räddningschef i Luleå, anser att räddningstjänsterna ska ha kostnadstäckning för de utryckningar som egentligen är regionens ansvar.

Mikael Andersson, räddningschef i Luleå, anser att räddningstjänsterna ska ha kostnadstäckning för de utryckningar som egentligen är regionens ansvar.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2023-02-01 17:09

Sedan tidigare finns det ett avtal mellan Region Norrbotten och räddningstjänsterna, som reglerar att vissa räddningsstationer kommenderas ut där ambulansen har en lång framkörningstid. Men det avtalet upphör den 1 april och ännu har parterna inte lyckats enas om en ny överenskommelse. 

– För Luleås del finns det här avtalet på plats i Råneå men inte i centrala Luleå. Historiskt har vi försökt gå med på att åka på hjärtstoppslarm utan ersättning. Men samtidigt styrs vi av kommunallagen och enligt den måste vi förhålla oss till självkostnadsprincipen, säger Mikael Andersson, räddningschef i Luleå. 

Han förklarar att kommunen inte ska förlora på att åka på larmen, men inte heller vinna på det. 

– Vi ska ha kostnadstäckning för det vi gör. Det vi vill är att SOS Alarm vid väldigt tidskritiska behov ska kunna larma räddningstjänsten, vi tycker att det borde gälla i hela Norrbotten.

Mikael Andersson berättar att det på vissa platser i Norrbotten har hänt att brandmän som anmält sig som SMS-livräddare fått larm i sin mobiltelefon, utan att det gått ett larm till stationen. 

– Då har vi ryckt ut ändå för att rädda liv. Men det regionen sagt hittills är i princip att vi får möjlighet att fortsätta göra det här gratis. Vi menar att det är samhällsnyttigt att samnyttja en i viss mån redan betald beredskap. 

– Samhällsnyttan är så stor att det är oansvarigt av parterna att inte göra det, säger Mikael Andersson. 

Ytterligare en tvistefråga är det avtal som reglerar transport i terräng, det vill säga de tillfällen då ambulanspersonalen behöver räddningstjänstens hjälp för att ta sig till sjuka eller olycksdrabbade med skoter, båt eller bandvagn. Här har Region Norrbotten varit utan avtal sedan mars 2022. 

– Det är inte lika ofta den typen av ärenden sker, men vi har bistått regionen i alla fall och fakturerat i efterhand. Men det är inte smidigt för någon av parterna att det saknas ett avtal som reglerar kostnaden.

Kristina Nilsson är verksamhetsområdeschef för akut omhändertagande vid Region Norrbotten, hon menar att regionen har erbjudit alla kommuner i Norrbotten IVPA-avtal (i väntan på ambulans).

– Vi är inte klara med förhandlingarna. Vi har inte sagt nej till att de ska få kostnadstäckning, gällande avtal för transport i terräng har de specificerat en taxa som vi sagt ja till. Gällande IVPA är vi ännu i förhandling.

Nilsson medger emellertid att kostnaden är en central del av förhandlingsunderlaget.

– Kostnaden är en del såklart, vi finansieras av skattemedel, precis som kommunen. De har presenterat ett pris, men vi måste också se över så att det vi köper är till en rimlig kostnad, säger hon. 

Hon uppger att regionens förhoppning är att IVPA-avtalet ska ge god effekt för norrbottningarna, men hon framhåller också att det finns alternativ till att räddningstjänsten ska åka på larm. 

– Vi har runt 3 000 SMS-livräddare över hela regionen och det finns många hjärtstartare runt om i samhället, civilsamhället är jätteviktigt. Vi för också diskussioner med hälsocentraler om att sjuksköterskor kan åka ut. Vi vill vidga möjligheten att nå dem som är svårast sjuka under en snabb tid, säger Kristina Nilsson. 

Regionens avtal

Region Norrbotten har två avtal med räddningstjänsterna i Norrbotten. Det är Transport i terräng och transport i skärgård samt Första hjälpen avtal i väntan på ambulans (IVPA). 

Transport i terräng och transport i skärgård upphörde i mars 2022. IVPA skulle upphöra vid årsskiftet 2022/2023, men förlängdes till den 1 april 2023 i hopp om att parterna fram till dess ska lyckas komma överens. 

Nu har regionen och räddningstjänsterna enats om transport i terräng, men inte om IVPA. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!