När den palliativa vården flyttade in hos hematologin på avdelning 63 skulle de specialiserade sjuksköterskorna omedelbart börja ta hand om nya patientgrupper – trots att de inte fick någon introduktionsutbildning.
Det har skapat stor osäkerhet på avdelningen och fått nio av de fjorton sköterskorna att säga upp sig. Nu försöker arbetsgivaren komma till rätta med situationen.
– Självklart är det här ett jättestort problem och vi tar det på största allvar. Vi har egentligen fokuserat helt på det här i en månad, säger Anneli Enblom-Larsson som är Region Norrbottens verksamhetschef för kompetenscentrum, internmedicin och geriatrik.
Men hur kunde det bli så här?– När vi planerade för omorganisationen fanns det planer på introduktion och utbildning. Men som alla vet har våren varit oerhört tuff i Sunderbyn med ett jättehårt tryck på vårdplatserna. Så vi har helt enkelt inte kunnat genomföra den plan vi hade i den utsträckning vi hade hoppats.
Läs mer: Sköterskor lämnar 63:an
Läs mer: Krisande avdelning stängs
En åtgärd som har tagits till är att antalet vårdplatser har dragits ned från tio till åtta. Det har gett sjuksköterskorna chansen att gå dubbelt och hjälpa varandra med introduktion.
Cheferna har också i samråd med personalen kartlagt vilka problem som finns och tagit fram en handlingsplan.
I den ingår bland annat att ge personalen den efterfrågade utbildningen. Utbildningsinsatser har satts in redan under maj månad.
– Men inte alls i den utsträckning vi hade önskat, säger Anneli Enblom-Larsson.
Men mer utbildning kommer. När avdelningen öppnar efter sommarstängningen – som enligt Enblom-Larsson sker på grund av personalbrist, inte som en krisåtgärd – kommer sjuksköterskorna under ett halvår gå ned i arbetstid till 80 procent. Resterande 20 procent vigs åt utbildning.
– Det ska självklart vara så att de bara schemaläggs 80 procent så att de verkligen får den utbildning de behöver.
Lösningen får stöd av Vårdförbundet.
– Att medarbetarna får tid till kompetensutveckling är något vi alltid förespråkar, så det är jättebra att man börjar där, säger Erica Ohlsson som är fackförbundets ordförande i Norrbotten.
Men Ohlsson vill se fler åtgärder.
– Det här är inte tillräckligt. Man måste hitta många vägar för att bygga upp verksamheten som har raserat.
Har du några förslag?– De måste sätta sig med medarbetarna och bena ut vad som är ett behov just nu. Men jag har förstått att de har börjat med enskilda samtal också, så jag hoppas och tror att det kommer ge resultat. Men det kommer ta tid.
Enligt Anneli Enblom-Larsson är verksamheten på avdelning 63 just nu välfungerande.
– Den rullar på som vanligt, fast med färre platser, säger hon.
Fungerar det bra?– Ja, det tycker jag. Men självklart är det önskvärt att ha fler vårdplatser.