Tunneln som ska lyfta Norrbotten

Snart invigs tunneln som för Norrbotten närmare Norge. Då jublar näringslivet. "Oerhört positivt", säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

28 juli 2019 19:00

Den första salvan smällde i november 2016 och nu ser det norska vägverket ljuset i tunneln för projektet, som ska vara färdigt under hösten. Det handlar om en 3,3 kilometer lång vägtunnel genom Tjernfjellet, där norska riksväg 77 möter E 6 i Saltdals kommun. Riksväg 77 är i sin tur en förlängning av svenska riksväg 95, som löper från Arvidsjaur via Arjeplog till gränsen mot Norge.

Tunneln ersätter en smal, kurvig och brant fjällväg och kommer att innebära ett lyft för framkomligheten.

– Behövligt att förkorta resvägen. Det blir kortare avstånd och lägre kostnader, säger Linda Nilsson.

LÄS MER:Se: Här ska tunneln till Norge byggas

Tillsammans med E 10 och järnvägen mellan Kiruna och Narvik och E 12 mellan Storuman och Mo i Rana är riksvägarna 95 och 77 ett av huvudstråken mellan norra Sverige och Nordnorge. Enligt Norges vägverk är 26 procent av trafiken på vägen tunga fordon. På vintrarna får de ofta problem med väglaget, vilket gör att vägen inte sällan hålls stängd.

Även Nils-Olov Lindfors (C), regionråd med ansvar för regionala utvecklingsfrågor, är positiv till tunnelbygget.

– Självklart, det gagnar hela den södra delen av länet, säger han.

Lindfors hoppas att den förbättrade standarden ska leda till att vägen får status som Europaväg. Något som skulle kunna underlätta finansiering av underhåll och dessutom få effekter för turismen.

– Då vet alla besökare att det är en högstandardväg och det kan innebära något som är väldigt positivt för besöksnäringen.

Industrin kan också dra nytta av den förbättrade vägförbindelsen. Norrbotten exporterar bland annat trävaror och maskiner till Norge – och i motsatt riktning kommer stora mängder fisk som transporteras genom Norrbotten och vidare söderut genom Sverige.

– Sjömatsproduktionen i Nordnorge ska femdubblas och det innebär att transporterna kommer öka, säger Linda Nilsson.

Hon säger att alla infrastruktursatsningar är välkomna.

– Vi kan absolut förbättra flödena och då är tunneln en del i det.

Även i Finland sker infrastruktursatsningar som Nilsson tror kan få positiva effekter för näringslivet i Norrbotten. Framför allt har den nya rödgröna och liberala regeringskonstellationen beslutat att elektrifiera järnvägen mellan Torneå och Kemi. Något som kan leda till att den så kallade nya sidenvägen, mellan Kuovola i östra Finland och Zhengzhou i Kina, förlängs till Haparanda och Narvik.

LÄS MER:Haparanda kämpar för logistikcenter

Med sidenvägen kan gods fraktas mellan Norden och Kina på tio dygn, jämfört med omkring 45 dygn till sjöss.

– En jätteviktig dragning för att våra företag ska kunna konkurrera globalt, säger Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!