– Vi är väldigt oroliga. Under högsäsong får vi varor via bussgods flera dagar i veckan. Det är varor till restaurangen och kiosken, exempelvis, säger Lars Lindqvist, som driver Årrenjarka fjällby, väster om Jokkmokk.
Leverantörerna kör till Jokkmokk och där lastas varorna om till Bussgods.
– Det är tio mil därifrån till oss. Att börja köra en enkom budbil skulle bli fruktansvärt dyrt, det funkar inte alls. Det här måste lösas på ett bra sätt, säger Lars Lindqvist.
Stora Sjöfallets fjällanläggning efter Vägen västerut är dock inte drabbad på samma sätt.
– Det är länge sedan Bussgods slutade köra till oss. Vi är flera anläggningar efter vägen som får varor av ett åkeri som leverantörerna anlitar. Men jag tycker det är fullständig idioti att det inte går att få lönsamhet i Bussgods med tanke på de bensinpriser som råder, säger Håkan Sundström, entreprenör i Stora Sjöfallet.
Värre är dock läget Svenska turistföreningen (STF), vars stugvärdar, gäster och frivilliga som arbetar med anläggningarna drabbas.
– Många vandrare skickar sin packning med Bussgods till slutstationen. Och frakter med packning och mat till stugorna görs också med Bussgods, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig vid STF.
Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) är mycket bekymrad.
– Vi måste göra en utredning så att vi får en överblick över hur det här slår. Jag gissar att ännu fler kommuner är i samma sits, säger han.