Statsvetaren: "Allvarligt ur demokratisk synvinkel"

Det är ett stort problem om Luleås kommundirektör inte upplevs som opartisk. Och födelsedagsfesten för Niklas Nordström saknade folkets stöd.

Ifrågasätts. Mikael Lekfalk, kommundirektör, fick stark kritik från delar av oppositionen.

Ifrågasätts. Mikael Lekfalk, kommundirektör, fick stark kritik från delar av oppositionen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2018-03-16 18:46

Det anser statsvetaren Charlotta Söderberg, Luleå tekniska universitet, som följt den senaste tidens turbulens kring Luleås kommunledning.

– Det jag reagerar mest på är det här med kommundirektörens roll. Det är problematiskt och allvarligt ur demokratisk synvinkel, säger hon.

Stormen startade när oppositionen riktade kritik mot arbetet vid Luleå kommuns kommunikationsavdelning. Partierna menar att en stor del av materialet är beställt av S-ledningen och fungerar som ren valpropaganda.

Kommundirektören Mikael Lekfalk kallade kritiken ett utspel och sade om oppositionen att "man kan snarare undra varför de inte erbjuder en alternativ politik i stället". Något som fick delar av oppositionen att rikta stark kritik mot Lekfalk, som senare slog fast att han stod för sitt uttalande. Syftet var att försvara personalens jobb.

Läs mer: "Rena rama Nordkorea"

Läs mer: Lekfalk ångrar inte uttalande

Charlotta Söderberg uppger att det kan vara ett brott mot skrivelsen i 1 kapitlet, 9 paragrafen i regeringsformen, som säger att alla som har offentliga förvaltningsuppgifter ska iaktta saklighet och opartiskhet.

– Om kommundirektören inte upplevs opartisk så bör man i alla fall ta det på stort allvar.

Hon riktar kritik mot att Luleå ännu inte antagit den ändring i kommunallagen som trädde i kraft vid nyår, där en instruktion för kommunens högsta tjänstemans arbetsuppgifter ska skapas.

– Ändringen har kommit till just för att det är problemfyllt med sådana här situationer. Rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän ifrågasätts allt oftare. Vad jag förstår ska ändringen upp fullmäktige i mars. Hade Luleå haft allt i ordning vid nyår så hade man haft något att falla tillbaka på i den här diskussionen, där det uppenbarligen finns delade meningar om kommundirektörens roll och agerande.

När det gäller Niklas Nordströms (S) skattefinansierade 50-årsfirande i Luleå energi arena, tänkt för inbjudna gäster ur näringslivet och politiken, anser Söderberg att formen var det största misstaget.

– Att bjuda på tårta för en marginell kostnad är inte kontroversiellt egentligen. Och det är klart att man kan bjuda in samarbetspartners och nätverka samtidigt. Ett kommunalråd med kontakter kan få mycket gjort för kommunen, se bara på Sven-Erik Bucht. Men här hade man helt missat att bygga legitimitet att göra det som ett födelsedagsfirande.

Läs mer: Nordströms kalas får kritik

Läs mer: Kalaset är inställt

Nordström ställde in kalaset, bland annat med hänvisning till att han "utsatts för hat och hot från SD-svansen".

– Jag har sett reaktionerna på sociala medier och nog är det fler än SD-politiker som reagerat. Kommunen har inte alls haft medborgarna med sig. Det är evenemanget i sig som sticker i ögonen på folk. Men delvis verkar de i alla fall ha lyssnat på kritiken när de väljer att ställa in.

Hade det inte varit bättre om Nordström i stället sagt att han betalar firandet själv?

– Nej, det vet jag inte. Det måste han få avgöra själv.

Kan allt detta påverka valresultatet för S?

– Det beror helt på hur de hanterar saken framöver. Det är väl känt att Karl Petersen med sin folkliga popularitet var ett flöte för S. Om de nya kommunalråden blir flöten eller sänken är högst osäkert med den senaste stormen i bagaget. Tillsammans med tidigare kriser, som Framtidens skola, har S en uppförsbacke i valrörelsen. Partiet fick bara knapp majoritet i senaste valet. Lägre förtroende för råden kan påverka röster på marginalen, säger Charlotta Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om