Regionledningen vill satsa på pensionspremier för de läkare som väljer att jobba kvar i primärvården i minst fyra år. Jens Sundström kallar förslaget "dyrt, men nödvändigt" och tror att det kan få effekt.
– Otroligt roligt att se ett allvarligt försök på det här området som vi har så stora problem med. Det här kan göra skillnad, säger han.
Läs mer: Förslaget som ska minska stafettberoendet
Sundström tror visserligen att förslaget kan gynna de större kommunerna där rekryteringssvårigheterna är mindre, men han hoppas att den fyraåriga avtalstiden ska få läkare att etablera sig i Norrbotten och välja att stanna livet ut. Dessutom anser han att lösningen med pensionspremier gör att löneutvecklingen kan bromsas.
– En bra teknisk lösning som är inte lönedrivande och som kan ge kontinuitet åt patienterna.
Moderaternas oppositionsråd Mattias Karlsson är inte lika övertygad. Han tror inte att ekonomi kan få regionen att locka läkare att bli fast anställda i stället för att jobba för bemanningsföretag.
– En pensionsavsättning i den storleksordningen gör varken från eller till. De tjänar så pass mycket bättre som stafettläkare, säger Karlsson.
I stället måste arbetsmiljön förbättras, anser han.
– Vi måste vara bättre på att låta läkarna styra över sin egen arbetssituation och vara en attraktiv arbetsgivare i allt som inte rör lön.
Karlsson nämner även möjlighet till fortbildning, färre möten och mer tid med patienter.
– Att verkligen få nyttja sin kompetens fullt ut.
Dessutom tycker moderaten att stafettberoendet måste bekämpas på alla områden – inte bara i primärvården.
– Allmänmedicin är en av de tuffaste utmaningarna, vem vi hyr in andra specialister också. Det här är ett behandla våra anställda olika och det finns en orättvisa i det.