Lenita Ericson, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, betecknar åtgärden som ett "undantag i en nödsituation".
– Vi har som ett undantag i en nödsituation beslutat oss för att upprätta en förbindelsepunkt från vårt kommunala vattennät till de boende på Lulnäsudden, säger Ericson i ett pressmeddelande.
Beslutet togs på torsdagen i stadsbyggnadsnämnden. Försvarsmakten har i nämnden påtalat att området måste förses med friskt vatten. Detsamma anser stadsbyggnadsförvaltningen.
De boende i området har sedan augusti förra året fått hämta sitt vatten i tankar.
Luleå kommun har formellt inget ansvar för att Lulnäsborna får friskt vatten, eftersom området inte är anslutet till vattenledningsnätet. Men nu erbjuder kommunen en anslutningspunkt till det kommunala nätet. Den kommunala ledningen är dragen utefter Kallaxvägen.
Från anslutningspunkten ska Försvarsmakten i samråd med den lokala vattenföreningen ha ansvar för att anlägga en vattenledning som ska förse de boende med friskt vatten.
Kommunens Hendrik Visser säger att stadsbyggnadsförvaltningen vill göra detta undantag, därför att det förorenade vattnet kan innebära en stor risk för människors hälsa.
– I det här läget finns ingen annan lösning, säger han.
– Vår ambition är att de boende ska ha vatten före nästa vinter, säger Folke Borgh som är Försvarsmaktens talesperson.
– Projekteringsarbetet pågår och beslutet från stadsbyggnadsnämnden var en förutsättning för att kunna genomföra arbetet.
Enligt Folke Borgh kommer de boende i princip inte att behöva betala något för arbetena.
– Nja, i princip kanske, eftersom det kommer att hamna på skattebetalarnas konto.
– Men kostnadsfrågorna tar vi sedan, det primära nu är att de boende ska få vatten.
Det var under augusti 2015 som Försvaret upptäckte oroväckande höga värden av det hälsofarliga ämnet PFAS i Lulnäsbornas vattentäkter. Eftersom vattenbrunnarna ligger i anslutning till F 21 misstänker man att tidigare övningar med brandsläckningsskum är en källa till föroreningen.
Boven är perfluorerade ämnen. Vid värden över 90 nanogram per liter vatten passeras gränsen för att behöva vidta åtgärder. Över 900 nanogram, då ska man inte dricka vattnet. Prover på Lulnäsuddens vatten visade det dubbla. 32 prover togs av dricksvatten, plus att vattenföreningens brunn testats. Högsta uppmätta värdet är 2 246 nanogram. Ett tiotal prover låg över nivån då man inte ska dricka vattnet.
Kuriren rekommenderar populära artiklar från den här veckan:
GB plockar bort åtta glassar i sommar – drabbas du?
... och här är sommarens glassnyheter från GB!
Svarta listan: Råd & Rön varnar för norrbottniska företag
Luleåmäklare varnas – efter anmälan från spekulant
Öppet brev: Sjuksköterskor kräver bättre lön
Kuriren avslöjar: Sprickan i Luleå Hockey – därför lämnar Fagervall
Bilen vandaliserad: "Pojkstreck"
Tre av familjens fyra barn har skadat sig i slalombackens lift