Bakläxa för länsstyrelsen – borde ställt viteskrav

Länsstyrelsen gjorde fel som inte belade samebyn med viteskrav. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom som handlar om kvarlämnade renar på en ö i Luleå skärgård.

Länsstyrelsen borde belagt samebyn med viteskrav om den inte avlägsnade renarna på Stor-Furuön. Detta enligt en dom i förvaltningsrätten. Den infällda bilden är tagen av markägarna vid älgjakten 2017.

Länsstyrelsen borde belagt samebyn med viteskrav om den inte avlägsnade renarna på Stor-Furuön. Detta enligt en dom i förvaltningsrätten. Den infällda bilden är tagen av markägarna vid älgjakten 2017.

Foto: Kurt Engström

Luleå2019-04-27 15:42

– Vi har inte bestämt hur vi ska gå vidare. Det finns domar som pekar i olika riktningar och vi vill vänta på en dom i ett pågående ärende som handlar om renar på Hindersön först, säger Gunilla Manbré, tf chef vid naturresurs- och rennäringsenheten vid länsstyrelsen.

Norrbottens Media har tidigare berättat om markägarna på Stor-Furuön, som under ett antal år kämpat för att Gällivare skogssameby ska avlägsna de renar som befinner sig på ön.

För vinterbete gäller att renarna inte ska vistas i området under tiden 30 april–1 oktober. Men en statlig utredning från 2006 visar även att Stor-Furuön ligger utanför området om sedvanerätt.

Läs mer: Kravet: Renarna ska bort från ön

Markägarna har räknat upp till nio renar. De anser att renarna förstör älgjakten på ön, eftersom de distraherar hundarna vid älgjakten, samt även att älgen väljer bort öar där den har konkurrens om betet av renar.

Markägarna krävde förra sommaren att länsstyrelsen skulle belägga samebyn med viteskrav om inte renarna avlägsnades.

Enligt samebyn handlar det om fem renar, som lämnats kvar 2017 på grund av att de var för svaga för att flyttas. Vid tre tillfällen under juni och juli försökte en renskötare ta hand om problemet. Det resulterade dock bara i att en ren sköts.

Länsstyrelsen anser att samebyn gjort vad den kunnat för att avlägsna renarna och avslog markägarnas ansökan om viteskrav, bland annat med hänvisning till att det är oklart hur många renar som finns på ön och vilken skada renarna gör på jakten.

Myndigheten framförde även att det från den 1 oktober blir tillåtet för renar att vistas på ön, vilket innebär att älgjakt och renskötsel samtidigt får bedrivas.

Då överklagade markägarna till förvaltningsrätten. Rätten köper i sin dom inte alls länsstyrelsens resonemang. Den anser att det är klarlagt att renar gör skada för älgjakten, och i synnerhet på en ö. Rätten anser vidare att förutsättningarna är goda för att avlägsna renarna, eftersom det handlar om ett begränsat område samt att det inte är tillräckligt att en renskötare vid tre tillfällen försökt åtgärda problemet.

Gunilla Manbré vill inte kommentera rättens resonemang i dagsläget. Länsstyrelsen har heller inte bestämt sig för om den ska överklaga domen.

– Vi har inte tittat på det ännu. Som sagt, vi vill vänta på den andra domen, säger Gunilla Manbré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om