Verksamhetschefen: "Patientsäkerheten är jätteviktig"

Utdömda lokaler, ansträngd arbetsmiljö och svårighet att rekrytera barnmorskor är några av utmaningarna för länets förlossningsverksamhet. Men klinikens nya chef är hoppfull.

Marlene Furbeck är verksamhetsområdeschef för länskliniken för obstetrik och gynekologi sedan i april.

Marlene Furbeck är verksamhetsområdeschef för länskliniken för obstetrik och gynekologi sedan i april.

Foto:

Luleå2023-10-30 12:06

Marlene Furbeck tillträdde som verksamhetsområdeschef för länskliniken för obstetrik och gynekologi i april 2023. I den granskning som regionens revisorer har gjort av förlossningsverksamheten lyftes en rad brister fram. Bland annat anses regionen inte vidta tillräckliga åtgärder för att upprätthålla patientsäkerheten.

– Patientsäkerheten är jätteviktig hos oss, som den är inom all hälso- och sjukvård. Varje morgon får de som jobbar en rapport och alla patienter gås igenom medicinskt, säger hon och påpekar att statusen för båda mammor och barn följs noggrant före, under och efter en förlossning. 

Efter rapporteringen identifieras olika risker, personalen går igenom om något särskilt har hänt och hur arbetet runt patienterna fungerar. 

– Om det är något som inte har fungerat bra vidtas åtgärder. Det som inte kan åtgärdas på en gång tas alltid upp på förbättringsmöten där barnmorskor, läkare, undersköterskor och chefer deltar. Vi uppmärksammar risker, bedömer risker och åtgärdar risker varje dag för att vården ska vara trygg och säker. 

Vid årsskiftet lämnades en begäran om arbetsmiljöåtgärd in till Arbetsmiljöverket, gällande situationen inom förlossningsvården i Norrbotten. I september förra året fick Sunderby sjukhus ett föreläggande om vite från samma myndighet på 1,2 miljoner kronor. Orsaken var den ansträngda arbetsmiljön för barnmorskorna. Vitesföreläggandet drogs tillbaka sedan regionen vidtagit åtgärder och sedan visat en förbättring i arbetssituationen på avdelningen.

– Anmälan till Arbetsmiljöverket visade att det fanns mycket som vi behövde jobba med och det har vi verkligen gjort. Personal och chefer har arbetat tillsammans för att förbättra arbetsmiljön, säger Marlene Furbeck.

Kompetensen måste säkras inför varje arbetspass på förlossningen, för att patientsäkerheten ska upprätthållas. Det finns alltid en koordinator på plats, en så kallad senior barnmorska med minst åtta-tio års erfarenhet, en som har jobbat i tre till fem år och en nyutbildad barnmorska. Frånvaro bland personalen ersätts utifrån den kompetens som behövs, det vill säga en sjukskriven senior barnmorska ersätts av en senior kollega.

– Det kan betyda att vi måste ta in någon som får arbeta övertid. De som jobbar med våra scheman vet vilka som går att ringa in, säger Marlene Furbeck.

Det statliga bidrag som betalats ut för kvinnors hälsa har använts till att utbilda fem-sex nya barnmorskor per år sedan 2016. Efter stora pensionsavgångar ser det betydligt ljusare ut på personalfronten nu, enligt Marlene Furbeck. 

– I år har vi faktiskt bara en pensionsavgång och den person som gick i pension jobbar kvar hos oss på deltid. Vi har flera seniora barnmorskor som fortsätter att arbeta hos oss efter pensionen. Mixen av kompetens i arbetsgruppen bidrar till en bra verksamhet. 

– Nästa år går ytterligare en medarbetare i pension, men vi har anställt fyra nyutbildade barnmorskor. Vi strävar efter att öka antalet tillsvidare anställda barnmorskor och minska andelen inhyrd personal. Vi vill jobba långsiktigt och utveckla verksamheten och det görs bäst med kontinuitet och stabil personal. Vi har en fantastisk personal som jobbar på BB, förlossning och gynekologi i hela länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!