Antalet ärenden som anmäldes till patientnämnden gällande gynekologi och förlossningsvård nära nog fördubblades mellan 2020 och 2021, från 28 till 55. 2022 hade antalet sjunkit till 31 ärenden, men arbetet för att öka patientsäkerheten inom förlossningsvården är inte tillräckligt. Det slår regionens revisorer fast i sin senaste granskning, som genomförts i samverkan med revisionsbyrån Pwc.
Region Norrbotten har svårt att rekrytera och behålla erfarna barnmorskor inom förlossningsvården, som i dag är beroende av bemanninganställda. Det är i sig en säkerhetsrisk för patienterna, då de enligt revisorerna inte har samma kunskap och erfarenhet av arbetsrutinerna inom förlossningsvården.
Särskilt allvarlig är personalsituationen inom förlossningsvården i Gällivare, som har en låg andel fast anställda barnmorskor och specialister inom obstetrik.
Vid Sunderby sjukhus uppges bemanningen vara bättre, men ett flertal erfarna barnmorskor har gått eller kommer att gå i pension den närmaste framtiden. Granskningen visar också att det är svårt att behålla barnmorskor på arbetsplatsen.
Intervjuer som gjorts i samband med granskningen visar att arbetsmiljön inom förlossningsvården på Sunderby sjukhus är ansträngd och har varit det under en längre tid. Vid årsskiftet lämnades en begäran om arbetsmiljöåtgärd, en så kallad 6 6 a, in till arbetsgivaren. Orsaken var en alltför hög arbetsbelastning.
– Efter det ökades bemanningen i Sunderbyn med en barnmorska på dagtid. Det gjorde stor skillnad, men regionen måste skapa mer långsiktiga lösningar, säger Hanna Toolanen Hemphälä, vice ordförande i Barnmorskeförbundet i Norrbotten och själv anställd vid förlossningen på Sunderby sjukhus.
Hon bekräftar revisorernas bild av det kompetenstapp som har uppstått när många erfarna barnmorskor gick i pension.
– Vi är otroligt beroende av kompetens och erfarenhet. Vi har en lång utbildning men det är ett yrke man lär sig efterhand. Nyutbildade barnmorskor är beroende av utbytet med erfarna kollegor.
Den alarmerande situation som rådde inom förlossningsvården för ett par år sedan är inte lika akut idag, enligt Hanna Toolanen Hemphälä.
– Barnafödandet har sjunkit och det har lett till en minskad arbetsbelastning. Det handlar inte om att patientsäkerheten är hotad i dag, nu gäller det att säkra så det finns personal för framtiden och att möjliggöra för barnmorskor att orka stanna kvar inom slutenvården. Det är slitsamt att arbeta kvällar och helger. Hon tillägger:
– Region Norrbotten måste arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare för att behålla barnmorskor genom hållbara scheman och en lön som är konkurrensmässig.
Förlossningens lokaler döms ut i revisorernas granskning, de anses inte leva upp till kraven om vårdhygien. Hanna Toolanden Hemphälä instämmer.
– Det är väldigt undermåliga lokaler, små förlossningsrum där födande tvingas dela toalett med en annan patient. Det är inte möjligt att ha badkar i rummen. Det är inte moderna lokaler som är anpassade för dagens födande.
Förlossningens lokaler finns med i regionens utvecklingsplan för ombyggnad av Sunderby sjukhus, som presenterades tidigare i höst.
Förlossningsverksamheten är beroende av statliga bidrag för att kunna nå en budget i balans och för att kunna upprätthålla bemanningen. Någon plan för alternativ finansiering om bidragen skulle försvinna finns inte, enligt revisorerna.