Väktaren döms till fängelse i ett år och nio månader.
– Tingsrätten dömer inte för stryptaget utan för knät i ryggen och nacken, och det har jag förståelse för. Det är en bra och välskriven dom, lite lägre än jag yrkat. Jag har inte bestämt mig om jag ska överklaga i påföljdsdelen, säger åklagare Anna Väppling.
Efter att rätten, enligt domen, tittat på övervakningsfilmen minst ett dussintals gånger i olika uppspelningshastigheter för att få en överblick av händelseförloppet.
Två brister med den finns dock, enligt tingsrätten. Den ena är att något skymmer ett visst moment i vissa skeenden och att filmen är ljudlös.
Det påstådda strypgreppet syns inte på filmen men däremot syns indirekta tecken på att väktaren håller fast mannen i halshöjd. Filmen indikerar i viss mån att strypgreppet togs men bevisar inte omständigheten till den grad som krävs för en fällande dom, menar rätten.
Ett foto taget efter händelsen visar rodnad kring mannens hals men rätten menar att rodnaden kan ha hänt i och med att tumultet som skedde var rätt våldsamt. Rätten menar att väktaren borde insett att mannen inte utgjorde ett hot och inte borde hållit kvar knät på mannens rygg i nästan en minuts tid.
Rätten har dragit slutsatsen att mannen kan ha varit i farozonen för att dö, bland annat på grund av väktarens tyngd och att mannen fick ytliga blödningar runt ögonen och ögonlocken.
Väktarens agerande framstår som hänsynslöst och rått, enligt domen. Vi har sökt väktarens advokat Johan Eriksson utan framgång.
Domen kan överklagas senast den 2 maj.
Läs mer: Väktarvåld avgörs i tingsrätten