Uppgifter: Hells Angels på plats under Battle of Botnia

Förra gången en stor kampsportgala arrangerades i Luleå blev det en stor manifestation av den organiserade brottsligheten i form av Hells Angels. När nu den första MMA-galan hålls tyder uppgifter på att det kan bli en repris på galan 2008.

Ett stort antal Hells Angelsmedlemmar och anhängare till motorcykelgänget hade sökt sig till Luleå hösten 2008 för en helg med fest och för ett besök på en K1-gala som arrangerades i Pontushallen. När den första MMA-galan anordnas i samma arena i slutet av maj tyder uppgifter på ett liknande scenario.

Ett stort antal Hells Angelsmedlemmar och anhängare till motorcykelgänget hade sökt sig till Luleå hösten 2008 för en helg med fest och för ett besök på en K1-gala som arrangerades i Pontushallen. När den första MMA-galan anordnas i samma arena i slutet av maj tyder uppgifter på ett liknande scenario.

Foto: Privat

Luleå2023-05-13 05:00

Det är 15 år sedan bilderna togs i sporthallen som då hade namnet Pontushallen. Ett stort antal medlemmar i Hells Angels hade bänkat sig för att se fighterna och för att festa i baren nere på golvet.

På plats fanns tunga aktörer i den kriminella sfären, bland annat Hells Angelsledaren Peder Andersson.

På läktarna trängdes även många av de män som ett år senare skulle komma att dra på sig västarna som fullvärdiga medlemmar i Luleåavdelningen.

Ett hundratal män från hela Sverige, som rörde sig i kretsen runt motorcykelgänget, fanns i Luleå för en stor fest som den lokala motorcykelklubben Läbbiga skogen anordnade, och K1-galan.

När MMA-galan Battle of Botnia arrangeras i Luleå energi arena den 27 maj befarar flera källor, oberoende av varandra, att den organiserade brottsligheten återigen kommer ta chansen att samlas.

Företagarprofilen Mikael Lindgren, som står bakom arrangemanget tillsammans med Ronnie Bergstrand, känner ingen oro över att västklädda män ska förstöra kampsportsfesten.

– Vi har ett gällande polistillstånd för den här typen av arrangemang. Det är ju samma regler som gäller för alla. Oavsett om de tillhör Luleå kommun, Nordiska bil eller en motorcykelklubb. Inför lagen är alla lika, säger Mikael Lindgren.

Mellan 60 och 70 personer kommer arbeta med publik och säkerhet uppger Lindgren. Av dem är åtta utbildade ordningsvakter. 

Två idrottsutbildade läkare finns också på plats under arrangemanget. 

– Vi känner oss trygga med att vi har torrt på fötterna och hur vi ska hantera kvällen. Det är ett vanligt sportevenemang.

Har ni haft några tankar på att försöka stoppa vissa individer?

– Vi har kollat med kommunjuristen, hur dom ställer sig till att ha västförbud eller annat. Men enligt kommunen finns det inget lagstöd för det, och då får vi rätta oss efter kommunens policy. Vi får göra det vi kan för att hålla god ordning.

Men Mikael Lindgren tycker att jämförelsen med K1-galan 2008 är orättvis.

– Det är 15 år sedan. Man fick ju cancer av att lyssna på Elvis Presley en gång i tiden. Tio år efter det lyssnade alla på honom. Det kommer säkert dyka upp någon kriminell person. Men det gör det på hockeyn också, eller på Shopping.

Samtidigt finns det inga likheter med galan 2008, anser Lindgren. Det är inte samma sport. Det är inte heller samma arrangör, eller upplägg.

MMA är i dag något för alla, slår han fast. Killar som tjejer. 

Det har han sett vid besök på galor i södra Sverige.

– Den minoritet som en mc-klubb skulle utgöra här, den är försumbar. Om dom kommer, eller inte kommer: Galan kommer att vara exakt likadan ändå. 

Som vi tidigare avslöjat i en kartläggning av tatueringsstudion Blessed Ink efter polisens tillslag i februari, hade Mikael Lindgren långt gångna planer på att använda studions namn i en landsomfattande satsning.

I planerna ingick en 26-årig man som nu misstänks för inblandning i en ekonomisk härva i spåren på grov organiserad brottslighet. 

Den mannen fanns även med i arrangörsstaben när galan började marknadsföras.

– Det är ett avslutat kapitel, allt det där, i och med det som hände kring razzian, säger Lindgren som hellre pratar om den kommande galan.

Till exempel att 1 000 biljetter redan är sålda, och att ett tv-team kommer att bevaka matcherna.

Tio Hells Angelsmedlemmar på läktaren gör igen skillnad, menar han.

– Det kommer bli ett dunderarrangemang. Det känns skitbra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!