Tuff start på förhandlingar – vill lösa in 50 stugor på Sandön

Förhandlingar om inlösen av fastigheter på Sandön har startat. Luleå hamn vill köpa ett 50-tal hus. "Vi hoppas kunna skriva avtal efter årsskiftet", säger Anders Dahl, vd i Luleå hamn.

Förhandlingarna kring inlösen av ett 50-tal fastigheter på Sandön ger huvudbry för Anders Dahl, vd Luleå hamn AB. Samtalen startade mitt i sommaren och fortfarande har parterna inte kommit överens hur varje fastighet ska värderas.

Förhandlingarna kring inlösen av ett 50-tal fastigheter på Sandön ger huvudbry för Anders Dahl, vd Luleå hamn AB. Samtalen startade mitt i sommaren och fortfarande har parterna inte kommit överens hur varje fastighet ska värderas.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-08-21 05:00

Nyheten i korthet

  • Luleå hamn har inlett förhandlingar om inlösen av 50-tal fastigheter på Sandön med målsättning att slutföra avtal efter årsskiftet.
  • Fastighetsägare överväger försäljning på grund av den planerade expansionen av hamnområdet, vilket kommer innebära högre bullernivåer och mer fartygstrafik.
  • Värderingen av fastigheterna har blivit en stötesten, då stugägare ogillar Luleå hamns val av värderingsföretag, Svefa, och föredrar en lokal mäklare.

Det kommunalägda bolaget har gett uppdraget till konsulten Anders Forsgren, som tidigare hjälpt gruvbolaget Boliden att köpa in fastigheter i närheten av Aitikgruvan.

– I sådana här processer när det handlar om personlig egendom kan det bli rätt utmanande diskussioner. Vi befinner oss i ett tidigt skede. Det finns inget erbjudande på bordet än, säger Anders Forsgren.

Med tanke på den stundande expansionen i Luleå hamn överväger ett flertal av berörda stugägare att sälja och har därför utsett en talesperson i förhandlingarna.

Det handlar om ett 50-tal fastigheter med havsutsikt, där ett fåtal ligger på arrenderad mark. På andra sidan om Svartösundet kan stugägarna se själva hamnområdet.

Den planerade utbyggnaden kommer att medföra betydligt högre bullernivåer och kraftigt utökad fartygstrafik.

– Vi hade kunnat gå in tufft i förhandlingarna, men sannolikheten ökar för en bra miljödom om vi kan hitta en bred lösning som så många som möjligt kan kännas sig nöjda med, påpekar Anders Dahl, vd i Luleå hamn.

En stötesten blir värderingen av husen. Luleå hamn förordar företaget Svefa som tidigare kallades Statens fastighetsvärdering, men förslaget avvisas av stugägarna.

undefined
Håkan Bergström, till höger, är en av stugägarna som berörs av utbyggnaden av Luleå hamn.
undefined
Luleå hamn har under de senaste året bjudit in allmänheten till medborgardialog kring den stundande expansionen, där vd Anders Dahl svarade på allmänhetens frågor.
undefined
Det har arrangerats tre medborgardialoger kring utbyggnaden av Luleå hamn. Här har ett 70-tal personer samlats.

Håkan Bergström äger tillsammans med sambon Carina Isaksson en stuga på 70 kvadratmeter som byggdes för sex år sedan. De har gemensamt landat insikten i att expansionen av hamnområdet innebär slutet för deras gemensamma sommaridyll.

Han anser att värderingen på Sandön i stället bör göras av en lokal mäklare.

– Vi accepterar inte Svefa som inte besitter kompetensen som krävs. Det har stundtals varit en hätsk stämning. I början kändes det som om Luleå hamn spottade oss i ansiktet. Vi blev erbjudna ett flyttbidrag på 30 000 kronor, men det täcker inte på långa vägar kostnaden för att flytta allt vårt bohag med fyrhjuling, snöskoter, snöslunga med mera. Vi bor här året runt, sommar som vinter.

Luleå hamn erbjuder inte ersättningsfastigheter, utan hoppas att parterna kan enas kring en tvåpartsvärdering av varje fastighet.

Samtalen inleddes den första juli. Förhoppningen är att en överenskommelse ska vara i hamn innan årsskiftet.

Enligt uppgift vägrar ett tiotal fastighetsägare att sälja, utan avser att behålla sina hus.

– Om någon absolut vill stanna kan det kanske bli tal om kompensation i form av bullerdämpande åtgärder, men inte heller det är fastslaget än, säger Anders Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!