Frivillig inlösen av fastigheter på Sandön kan bli en viktig del i arbetet med den planerade expansionen i Luleå hamn.
Hamnledningen har låtit bjuda in allmänheten till medborgardialoger. Det första mötet genomfördes digitalt, men vid det senaste mötet anslöt ett 20-tal intresserade.
– Vi vill ha en dialog med berörda fastighetsägare. Det pågår en bullerutredning och det kan bli tal att vi lämnar in en ansökan om villkorsförändring för att vi ser att decibelnivåerna troligen kommer att öka i framtiden, framför allt under nattetid, säger Anders Dahl.
Redan nu planerar ledningen för en framtida hamnverksamhet som kommer pågå under dygnets alla timmar.
Planerna omfattar en förlängning av den nuvarande lastkajen i Luleå hamn. Den innehåller också ny infrastruktur med ny järnväg samt bygget av en allvädersterminal, där upphandlingen beräknas bli klar under det första kvartalet i år.
I svallvågorna följer en utökad fartygstrafik som beräknas att öka upp till tre gånger jämfört med dagens nivåer.
Luleå hamns vd Anders Dahl säger sig inte vara bekymrad över buller som skapas på land eftersom det troligen kan vara möjligt att begränsa, bland annat med hjälp av bullerplank.
– Det är fartygen som blir vårt största problem och de rår vi inte över. På andra sidan fartygen finns bara vatten. Det låter kanske som ett skämt, men vi har på allvar kollat om det går att placera ut bullerskärmar på vattnet. Som du förstår faller det på sin egen orimlighet. Det måste bli så höga, ligga mitt i farleden och hamnar ändå alldeles för långt ifrån ljudkällan.
Hur inlösen av fastigheter på Sandön ska gå till kan inte Anders Dahl svara på i dag.
– Det vet vi inte. Det är en lösning som använts i andra stora industriprojekt. Vi vill inte gå den vägen och tror inte heller att det är vägen fram, men om det är så att merparten av stugägarna skulle önska det, så får vi förstås titta på det.
Har du fått sådana signaler?
– Nej, inte i det här skedet, men givetvis finns det nyfikenhet kring förändringen. Jag får frågor om vad en villkorsförändring som tillåter högre ljudnivåer egentligen innebär och hur en frivillig inlösen skulle kunna se ut. Men vi har inga svar i det här skedet.
Öbon Elin Lundqvist bor i en gammal släktgård med anor från 1700-talet tillsammans med maken Daniel Johanson och tre barn. Paret driver företaget Sandöns lantgård som bland annat föder upp lamm och kalvar.
Hon bekräftar att rykten om frivillig inlösen har blivit det stora samtalsämnet på ön.
– Det finns en oro här. Jag förstår att Luleå hamn gör allt de kan för att minska bullernivåerna, men när de börjar tala om frivillig inlösen då börjar man fundera över hur illa kan det bli... De vill genomföra en villkorsförändring som tillåter mer buller för att de säger att det är vad som krävs för att bedriva verksamheten. Men redan i dag bullrar det ibland så mycket att man kan inte låta bli att undra över hur det kommer att bli om de tillåts höja nivåerna ytterligare.
Hur resonerar du i frågan om inlösen?
– Det är svårt att sätta sig in i beräkningar kring decibelnivåer, men vi har bott här i 15 år och byggt upp ett företag som följer i gamla fotspår. Det vill vi fortsätta att göra. Jag vet inte hur, men livet på Sandön måste kunna fungera även efter att en stor hamn byggts på andra sidan Svartösundet.