Tintins mördare ska avtjäna sitt straff på Kumla

I april 2023 dömdes Alexander Rad till livstids fängelse för mordet på sin son Tintin. Nu är det klart att han ska avtjäna sitt straff på anstalten i Kumla vilken är en av landets tyngsta och säkraste anstalter.

Här på Kumlaanstalten ska Alexander Rad avtjäna sitt livstidsstraff.

Här på Kumlaanstalten ska Alexander Rad avtjäna sitt livstidsstraff.

Foto: Fredrik Persson

Luleå2024-02-19 12:56

Luleå tingsrätt meddelade livstidsdomen under pågående rättegång efter en överläggning på knappt 45 minuter. Redan då stod det klart att han inte tänkte överklaga beslutet.

Alexander Rad placerades då på Riksmottagningen på Kumla, där väntade en tre veckor lång utredning.

– De vill veta vem som de fått, vad det är för person. Finns det några risker, är han gängkriminell eller suicidal, behöver vi ha koll på den här killen på något sätt, de gör en kortare utredning. Man jobbar så med alla personer som dömts för grövre brott till fängelsestraff över fyra år, sade hans advokat Marcus Lodin, då.

Inte förrän nu, tio månader senare, kommer beslutet om att Alexander Rad ska avtjäna sitt livstidsstraff på anstalten i Kumla.

– Det är inte alls ovanligt att det tar så lång tid, det är normalt numera. De har så mycket att göra, det har sällan något att göra med personen i fråga, säger Marcus Lodin.

Anstalten Kumla tillhör säkerhetsklass ett och är en av de högst säkerhetsklassade slutna anstalterna i Sverige.

– Det är en av de tyngsta säkraste anstalterna, det är inte ovanligt att de som döms för mord hamnar där, säger Marcus Lodin.

Kumla är utrustad för att klara de mest riskfyllda intagna och är speciellt anpassade för klienter som de bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

I den fördjupade utredningen som gjordes för Alexander Rad bedömdes risken för rymning och fritagning att vara medel, risken för att han ska använda sig av hot och våld bedömdes också som medel, likaså bedömdes risken för annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet.

Vidare gjordes även en riskbedömning av sammansättningen av samtliga intagna.

– Det finns säkert en risk mot honom, att han ska bli skadad av andra intagna.

Marcus Lodin har inte haft någon kontakt med Alexander Rad sedan han dömdes.

– Jag vet inget om honom, säger han.

Livstids fängelse i Sverige är inte tidsbestämt, den dömde vet inte hur länge han eller hon får sitta i fängelse. Efter att ha avtjänat minst tio år av straffet kan den dömde ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Om tingsrätten går med på ansökan, får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, som är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut. 

Intagna avtjänar i normalfallet två tredjedelar av sin strafftid innan de blir villkorligt frigivna, enligt Kriminalvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!