Redan under rättegången uppgav Alexander Rad, 46, att han tar det straff han får och på torsdagen meddelar advokaten, Marcus Lodin att något överklagande av livstidsdomen inte är aktuellt.
Tingsrätten meddelade domen under pågående rättegång efter ett överläggande på knappt 45 minuter, något som överraskade flera av de inblandade i målet.
– Det var förvånande att en sån dom i ett sånt mål avkunnas och meddelas direkt på plats, det har jag aldrig varit med om. Däremot så var det inte ett komplicerat mål egentligen, det var mycket bevisning och ett erkännande, om man tänker så var det rimligt att domen kom direkt och inte väntades på i en vecka till exempel, säger Marcus Lodin.
Efter det knappt 45 minuter långa överläggandet beslutade tingsrätten även att Alexander Rad inte ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, detta trots att Kriminalvården förordat en sådan i sin personutredning.
– Domstolen tyckte han var så pass klar och frisk så att han inte behövde genomgå någon och jag håller med, säger Marcus Lodin.
Alexander Rad kommer nu att flyttas till riksmottagningen på Kumla där han ska utredas under tre veckors tid.
– De vill veta vem som de fått, vad det är för person. Finns det några risker, är han gängkriminell eller suicidal, behöver vi ha koll på den här killen på något sätt, de gör en lite kortare utredning. Man jobbar så med alla personer som dömts för grövre brott till fängelsestraff över fyra år, säger Marcus Lodin.
Efter utredningen får Alexander Rad avtjäna fängelsestraffet på en klass 1 anstalt där högsta säkerhet råder, exempel på sådana anstalter är Norrtälje, Kumla och Hall.
– Klass 1 är den strängaste och hårdaste och mest säkra, där har man dem som är livstidsdömda och har begått de allvarligaste brotten.
Han har mördat sitt barn, hur ser andra brottslingar på det?
– Jag vet inte men jag kan gissa att de inte har det goda ögat för den typen av gärningar, det brukar vara lite lika för sexbrottslingar, säger Marcus Lodin.
Som advokat försvarar du en person som mördat sitt barn, hur resonerar du?
– Jag tänker att man måste gå in i profession och inte tänka privat. Jag tänker att jag försvar en persons rättigheter att få ett försvar, jag sympatiserar inte med gärningen överhuvudtaget så klart, jag är inte en brottsling. Men man måste tänka att den här personen har rätt att få hjälp och jag har den rollen, precis som åklagaren och domstolen har sin roll. Det är så man måste tänka, sen får man tycka vad man vill om personen privat.
Efter rättegången torkade åklagaren tårar med hänvisning till att hon också är en människa, hur känner du?
– Det är klart att det varit ett påfrestande mål på många sätt, i stunden tänker man inte så alls utan då är man otroligt fokuserad på att göra allt rätt för hans skull. Men sedan efteråt andas man ut och kan vara människa på ett eller annat sätt, säger Marcus Lodin.
Livstids fängelse i Sverige är inte tidsbestämt, den dömde vet inte hur länge han eller hon får sitta i fängelse. Efter att ha avtjänat minst tio år av straffet kan den dömde ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Om tingsrätten går med på ansökan, får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, som är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut.
Intagna avtjänar i normalfallet två tredjedelar av sin strafftid innan de blir villkorligt frigivna, enligt Kriminalvården.