Arbetsmiljöverkets preliminära statistik visar att under förra året inträffade i Sverige totalt 48 olycksfall med dödlig utgång på jobbet.
De hårdast drabbade yrkeskategorierna är chaufför (åtta) respektive lantbrukare/djurskötare (sju).
För norrbottnisk del blev 2018 ett svart år.
– Det är ett fasanfullt facit. Ingen ska behöva dö på jobbet, säger LO-ombudsmannen Rickard Carlstedt.
Har det blivit farligare på jobbet?
– Både ja och nej. I dag är det fler som är i arbete än tidigare och samtidigt har tempot skruvat upp på många arbetsplatser. Det höga tempot kan medföra att det slarvas med säkerheten. Inom LO är vi speciellt oroade för en del bemanningsföretag. För ett par år sedan kom en utredning som visade att anställda hos bemanningsföretag inte har samma säkerhetsgenomgångar som företagens fasta personal. Det kan vara en del av problemet.
Är det realistiskt med en nollvision för dödsolyckor på arbetet?
– Absolut. Vi har beslutat om en nollvision i trafiken. Det är väl självklart att det ska gälla på jobbet också.
Jonas Nordin, regionchef för Företagarna i Norrbotten, betecknar facitet för 2018 som "djupt tragiskt". Hans bild är att riskerna snarare minskat på landets arbetsplatser.
– Det är oroväckande att vi trots det ser en ökning i antal. Ett skäl kan vara att vi just nu är inne i en högkonjunktur och att fler personer befinner sig i arbete än tidigare, men vi måste ta frågan på allvar. Alla parter måste ta sin del av ansvaret för att minska riskerna för arbetsplatsolyckor, säger Jonas Nordin.
Här är en uppräkning av samtliga norrbottningar som förolyckades på arbetet under året som gått:
3 januari: 50-åring från Piteå avlider av sviterna från en arbetsplatsolycka i Västerbotten. Mannen kläms fast under en urspårad tågvagn på järnvägsstationen i Bastuträsk. Han dör på sjukhus två dagar senare.
27 juli: 21-åriga Julia Markström förolyckas när ett gallergolv ger vika i LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara. Kvinnan var anställd hos en av gruvbolagets entreprenörer.
10 oktober: En 25-årig elkraftstekniker dör efter att ha fått ström genom kroppen i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara, norr om Kiruna. Mannen var anställd hos Vattenfall.
1 november: En 56-årig vaktmästare avlider av sina skador efter ett fall från en stege. Olyckan inträffar i Kalix kommun.
20 november: Niklas Andersson omkommer under ett grävarbete i Koskullskulle. Han träffas av en grävskopa som lossnat från sin fästanordning.
2 december: En dödsolycka inträffar när en lastbil med järnmalm kör av väg 395. 45-årige Kai Heikka var anställd av Malmtransport Norr som transporterar järnmalm mellan Kaunisgruvan och lastningsterminalen i Pitkäjärvi.
Läs mer: Julia dog i fallolycka - familjen i sorg
Läs mer: Vattenfalls svar: Det ska inte kunna hända
Läs mer: "Jag trodde att vi kommit ifrån det här med tappade skopor"