Inte första olyckan med tappad skopa

Niklas Andersson avled då skopan från en grävmaskin lossnade och föll ned på honom. "Jag trodde vi kommit ifrån det här med tappade skopor", säger Lars Nilsson, ombudsman på Seko.

Niklas Andersson förolyckades i en arbetsplatsolycka i Koskullskulle. Skopan från grävmaskinen lossnade och föll på honom.

Niklas Andersson förolyckades i en arbetsplatsolycka i Koskullskulle. Skopan från grävmaskinen lossnade och föll på honom.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2018-11-23 07:00

Niklas Andersson arbetade med grävarbete för Berggren och Bergman, som ägs av Veidekke entreprenad. Arbetsplatsen har avtal med Seko. Lars Nilsson säger att det inte är första gången en olycka med tappad skopa skett.

– Det hände en i Skåne senast förra veckan. Det kan bero på högt tempo på arbetsplatsen, kanske en ouppmärksam maskinist, det är svårt att säga. Jag vet inte vad som hände på den här arbetsplatsen, men det känns jättetråkigt, säger han.

– Vi kommer bistå företaget och Arbetsmiljöverket om de behöver hjälp. Just nu försöker vi stötta maskinföraren och de anhöriga, säger Lars Nilsson.

Fackförbundet Byggnads ordförande Joakim Lindholm avvaktar Polisens och Arbetsmiljöverkets utredning och inte uttala sig om olyckan i sig.

– När Arbetsmiljöverket släpper utredningen kan vi gå in från fackligt håll och titta på vad man kan ställa för krav på arbetsgivare i framtiden och vilka krav man kan ställa på utbildningar, säger han.

Han hävdar att Byggnads flaggat för de risker och faror som uppkommer i en högkonjunktur.

– Kanske måste företagen bromsa upp lite och titta att det inte går så fort att man gör avkall på exempelvis arbetsmiljön. Det gäller generellt hela byggbranschen i Norrbotten. Vi försöker dagligen påverka, dels medlemmar och arbetsgivare men också beställare. Man kan inte kräva att ett hus ska byggas fortare än vad som är rimligt att kunna bygga, säger han.

Han konstaterar att byggbranschen är hårt drabbad i hela Sverige och att olyckor och dödsfall nästan drunknar i medieflödet.

– Det blir nästan bara små notiser ibland. Om tolv förskolelärare hade avlidit varje år hade media vinklat det på ett helt annat sätt. Just i byggbranschen är det nästan som att man får räkna med sånt här, det är fruktansvärt, säger Joakim Lindholm.

Han menar att företagen växer snabbt men att den övriga verksamheten måste växa på samma sätt.

– Man måste se till att man har en arbetsmiljöorganisation och att man bygger ut sin företagshälsovård, har skyddsombud och hinner utbilda dem i samma takt som företaget växer, säger han.

– Tyvärr brukar det behöva hända en dödsolycka innan man verkligen öppnar upp ögonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!