Stort stöd för gårdsförsäljning av alkohol

Förslaget om småskalig gårdsförsäljning av öl, vin och sprit får stort stöd. Så även i Luleå. "Det tror jag kommer vara en stor fördel för oss för att kunna fortsätta utvecklas", säger Johan Lugnet.

Johan Lugnet driver destilleriet vid sidan av sitt arbete tillsammans med Jesper Töyrä.

Johan Lugnet driver destilleriet vid sidan av sitt arbete tillsammans med Jesper Töyrä.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-08-07 19:00

En statlig utredning har föreslagit att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i mindre skala. När remisstiden nu gått ut står 65 procent av 155 svarande bakom förslaget, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan bevaras.

Men bland andra Systembolaget, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och flera nykterhetsorganisationer och trossamfund säger nej.

I en lokal på Yttervikens industriområde finns gintillverkarna Lule river distillery som startade sin verksamhet vid årsskiftet.

De välkomnar förslaget.

– Det skulle betyda ganska mycket. Vi skulle fokusera på ett annat sätt på den typen av verksamhet. Nu kanske vi når ut till kunderna genom att vara ute på restauranger och prata, annars kan ju inte vi träffa dem på annat sätt, säger Johan Lugnet och fortsätter.

– Vi kan ha kommunikation via sociala medier. Men att kunna ta emot dem, prata om produkten och erbjuda att de kan köpa med sig en souvenir. Vi har väldigt begränsade volymer så jag tror att det kommer vara en stor fördel för oss för att kunna fortsätta utvecklas.

Samtidigt förstår han att vissa är kritiska till förslaget.

– Om man pratar om att göra det mer lättillgängligt. Men det handlar om att de som söker upp oss har ett intresse av att lära sig mer och komma på studiebesök och provningar. Det är inte som att vi öppnar dörrarna och säljer hur som helst.

Destilleriet drivs i dag av Johan Lugnet och Jesper Töyrä som en bisyssla. I dagsläget arrangerar de inte provningar, men deras gin finns på ett flertal restauranger och började i maj säljas på Systembolaget.

– Det är relativt nytt men det säljer bra och det finns ett relativt stort intresse och efterfrågan. Sedan hur det kommer fortsätta framöver det vet man inte riktigt. Men vi ser att det finns ett stort intresse och folk hör av sig och vill komma hit och hälsa på, för att testa och se hur det fungerar, säger Johan Lugnet.

Deras produkt innehåller sju eller åtta olika kryddor och är en Lule dry gin som är deras tolkning av London dry gin.

– Det kanske kommer bli andra produkter framöver, både alkoholfria och med alkohol. Vi såg att det fanns ett väldigt stort intresse både lokalt och småskaligt, men också för gin generellt. Då tyckte vi att det vore roligt att testa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!