När den rostfria hinken är full hälls vätskan över i en tank där den ska ligga i ett par veckor och samtidigt spädas med vatten tills den når den önskade alkoholhalten på 42 procent.
– Med den här apparaten kan vi skapa lite volym, konstaterar Peter Olsson som startat Lule river distillery tillsammans med vännerna Johan Lugnet och Jesper Töyrä.
Destillationsapparaten har bara funnits i deras ägo i några veckor. Tidigare använt de sig av en mindre variant men nu är tanken att skala upp produktionen. Den första produkten, en gin med bland annat havtorn och åkerbär, har gått ut till ett tiotal restauranger och i maj räknar trion bakom satsningen att deras gin ska gå att köpa på systembolaget. Grunden blir densamma som i deras första produkt men receptet kommer modifieras.
– Det blir en Lule dry gin, vår variant av en London dry gin, säger Johan Lugnet.
Trion har känt varandra i 20 år och planerna att starta upp något tillsammans har funnits länge.
– Vi började prata om att göra något redan för fem år sedan men sedan kom livet emellan, säger Johan Lugnet och ler.
I bakgrunden finns ett stort intresse för whisky men att göra whisky är en oerhört lång process från start till färdig produkt. Gin är betydligt mer rakt på även om det också kräver sitt. Innan den nya destilleringsapparaten landade i Luleå har de testat sig fram med en mindre variant för att prova ingredienser och lära sig hantverket. I den oundvikliga läro- och testfasen har en hel del sprit kasserats.
– Vi har gått den hårda vägen men nu är vi snart igång, säger Peter Olsson.
– Det har blivit ganska många sena kvällar här. Vi har ju vanliga jobb vid sidan om, säger Jesper Töyrä.
Det lokala löper som en röd tråd i deras affärsidé. Det gör även Lule älv som inte bara finns med i destilleriets namn, den finns även med på den flaska de tagit fram. Att välja rätt flaska, kork och grafisk profil är ett arbete i sig men ett viktigt sådant för att förmedla kvalité.
– Vi har samarbetat med kommunikationsbyrån Geektown som är otroligt duktiga och de har varit viktiga för oss, säger Jesper Töyrä.
Fokus har också lagts på att visa kopplingen till Norrbotten och framför allt Luleå.
– Vi kände att det vore kul att göra något lokalt och använda råvarorna som finns här. Vi börjar småskaligt och när vi fick komma in i den här lokalen blev det pricken över i:et, säger Peter Olsson.
De har nu verksamheten i öltillverkaren Bottenvikens bryggeris lokaler och har fått många uppstartstips av bland andra Mattias Bergström, en av ägarna till bryggeriet.
– Vi på Bottenvikens bryggeri tycker det här är skoj och känner igen oss i entusiasmen de har. Det är kul att se, säger Mattias Bergström.
Med produkter som ligger inom samma bransch, och till och med i samma lokaler, smids planer på ett samarbete. Bottenvikens bryggeri ska inom kort att ta fram en tonic som kan användas för att ta fram en färdigblandad gin och tonic på burk där gin från Lule river distillery används för att skapa Luleåprodukt.
En Lule dry gin är första steget på vägen men det kan bli aktuellt att ta fram andra produkter också som exempelvis akvavit, likörer och kanske en rom. Även alkoholfria alternativ kan bli aktuella.
– Vi har hur mycket idéer som helst men nu är fokus på att få ut första produkten, säger Peter Olsson.