Siffran 5 000 arbetare bygger på de senaste uppgifterna från de stora industriföretagen, som baseras på deras uppskattningar förutsatt att deras projekt löper på som planerat och inte försenas.
– Det är deras bästa gissningar, säger Helena Holm, som arbetat som samordnare för entreprenörsbostäder och biträdande projektledare för Kronandalen i Luleå kommun.
I Luleå handlar det om inte mindre än sex större industriprojekt.
Talga bygger en fabrik för tillverkning av batterianoder på Hertsöfältet, SSAB ska ställa om hela sin produktion till fossilfritt, LKAB ska bygga en cirkulär industripark kallad Reemap på Svartön, Uniper ska bygga en vätgashubb och Power2earth ska bygga en fabrik för tillverkning av fossilfri ammoniak och konstgödsel.
Till det kommer projekt Malmporten, muddringen av farleden och bygget av en ny djuphamn som startar inom kort samt den planerade utbyggnaden av Luleå hamn, med allvädersterminal, järnvägsspår, väganslutningar och coilshotell.
Kommunstyrelsen har tagit ett inriktningsbeslut och pekat ut två områden för tillfälliga entreprenörsbostäder på mark som kommunen äger; Hertsöheden och Storporsön. Målsättningen är att upp till 3 000 entreprenörsbostäder ska kunna byggas på kommunal mark.
– Nu jobbar vi från kommunens sida mest med att få ordning på den nödvändiga infrastruktur som behövs. Förberedande utredningar, för VA till Storporsön framförallt. Det ska projekteras under hösten, säger Helena Holm.
Storporsön är planlagt som ett verksamhetsområde, vilket innebär att investeringar i infrastruktur planeras utifrån det. Storporsön bedöms rymma cirka 2 000 entreprenörsbostäder, med tidsbegränsade bygglov.
– Det blir ju inte en tillfällig trafiklösning utan vi planerar för en permanent trafiklösning, säger Helena Holm.
På Hertsöheden kommer det att gå snabbare att etablera entreprenörsbostäder. Initialt planeras för 200 bostäder, men antalet kan fördubblas. Området ska så småningom bli ett nytt bostadsområde med plats för upp till 2 000 permanenta bostäder.
– På Hertsöheden har vi redan VA och där har vi i dag en etablering åt Vattenfall som jobbar med kraftledningarna efter Hertsövägen. Där har vi redan en markberedd yta och det finns VA nära till hands, så det är en lite enklare omställning där, säger Helena Holm.
Luleå kommun har valt ett annat tillvägagångssätt än Skellefteå och Boden, som tecknat arrenden direkt med Northvolt respektive H2 Green Steel.
– Eftersom det är sex stora projekt på gång kan det finnas samordningsvinster med att vi tecknar avtal med en modulbyggare, som först kanske har två år med en industri och sedan två år för en annan industri, säger Helena Holm.
Luleå kommun kommer att arrendera ut mark åt aktörer, som har överenskommelser om att erbjuda bostäder för industrins gröna omställning. Under hösten kommer kommunen att gå ut med intresseanmälningar.
– När det gäller Storporsön är det tidigast under andra halvåret 2025 som det är möjligt att ha bostäder på plats, säger Helena Holm.
Etablering på Hertsöheden kan ske tidigare, från januari 2025 ifall intresse finns.
– Det är från slutet av 2025 som vi ser att Luleås behov av entreprenörsbostäder börjar trappas upp, säger Helena Holm.
Baserat på uppgifter från industrierna räknar kommunen med ett behov av entreprenörsbostäder för 2 500 personer i slutet av 2025, 5 000 i slutet av 2026, 3 500 i slutet av 2027 och cirka 2 500 i slutet av 2028.
– Det är väldigt tidiga uppskattningar, många av företagen är i tidiga tillståndsprocesser, poängterar Helena Holm.
Utöver entreprenörsbostäder på kommunens mark kan det byggas entreprenörsbostäder på privatägd mark, men där ansvarar fastighetsägaren för alla nödvändiga förberedelser och tillstånd.
Planen att bygga 1 600 entreprenörsbostäder på mark som Svenska kyrkan äger i kyrkbyn i Gammelstad har blivit en domstolsfråga, sedan Away Group överklagat länsstyrelsens förbud mot bostäderna. Ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen i Umeå.
Flera företag som hyr ut möblerade lägenheter och rum är redan etablerade i Luleå.
Det är både lokala företag, svenska företag och företag med verksamhet i flera länder. I de flesta fall bygger affärsidén på att företagen hyr bostäder av privatpersoner på långa kontrakt, som de sedan i sin tur hyr ut åt företag.
– Jag har försökt sammanställa en bild av det och har en siffra på ungefär 500 i befintliga bostäder, säger Helena Holm.