Små blå spår formas på den rosa våtservetten på krogens toalett. Testet har gett resultat: Här finns spår av kokain. Det första svaret kommer då vi undersöker toalettlocket i ett bås på Corner Sportsbar vid 22-tiden.
– Tyvärr är det så. Vi vet att det förekommer narkotika här ibland. Det är skrämmande hur det har blivit i Luleå men vi jobbar extremt hårt med att porta missbrukare från restaurangen. Vår toalett ligger dumt till och vi ser inte alltid vilka som går in där från baren. Märker vi att någon verkar påverkad eller för full så serverar vi inte öl eller mat till dem. Inte ens läsk och då brukar de lämna, säger Anneli Johansson, restaurangchef på Corner Sportsbar.
Narkotikan formligen väller in i länet enligt polisen i Norrbotten. Vi har undersökt påståendet och hittade spår av kokain på flera krogar i Luleå en vanlig lördagkväll. Polisassistenten Pär Sandsten som jobbar med kampen mot knarket i Luleå ger sin bild av drogen.
– Det är en dyr och högt beroendeframkallande partydrog som kan orsaka stora skador för de som överdoserar. Det är också en våldsam drog där brukare kan bli mycket aggressiva på grund av känslorna som kokain framkallar, säger han.
För testet har vi använt speciella våtservetter som visar omedelbara resultat om kokain finns på ytan. Kokainservetterna är inte helt tillförlitliga och kan ge ”falska positiva” svar för vissa typer av speciella rengöringsmedel men används flitigt av polis, tull och fängelseinrättningar i USA enligt tillverkaren.
– Min bild är att kokainflödet i Luleå har ökat i snabb takt de sista tre–fyra åren. Vi gör fler beslag på kokain och ser fler som testas positivt på drogen i partykretsar men även bland missbrukare, säger polisassistenen Pär Sandsten.
Direkt på nästa ställe, den stora nöjeslokalen O'Learys, får vi två positiva svar – på ett toalettlock och på ett skötbord. Två vanliga ytor där partyfolket "snortar" kokain enligt polisen.
– Brukaren söker ofta en torr yta och då är toalock och skötbord vanliga. Det är inte heller ovanligt att man nyttjar baksidan av mobilen, säger Pär Sandsten.
Vad kan man göra som restaurangägare?
– Magkänslan är ju att ingen vill ha kokainet på sina krogar och det går inte att säga något om en restaurang bara för att det finns spår av narkotika där. Som restaurang tycker jag att man framförallt ska lära personalen att se tecken på de som uppför sig påverkade, uppmärksamma ytor där narkotika kan brukas och porta personer som blir påkomna med narkotika, säger polisassistenten Pär Sandsten.
Christer Andersson, som äger O'Learys, säger att man arbetar aktivt med polisen.
– Det är ju alltid några ingripanden på en månad. Vi skickade en kille som vi tror var aktivt påverkad till polisen i fredags. Vår personal är uppmärksam och försöker patrullera obevakade ytor. Hittar vi någon som vi tror är påverkad gör ordningsvakterna en okulär besiktning och sen kontaktar vi polisen, säger han.
Hur påverkar det verksamheten?
– Ofta är det i form av någon incident som bråk eller skadegörelse. Det kan vara medicinering i samband med alkohol eller drogpåverkade personer. Men jag kan nog inte säga att jag känner att drogerna har ökat på senare tid eller att det är mer våld än tidigare, säger Christer Andersson.
Kokainet distribueras av den organiserade brottsligheten i Stockholm och hittar slutligen till de ofta välbeställda partykretsarna som tar med narkotikan till Luleås nattklubbar enligt polisen. Vid midnatt får vi ett tredje positivt svar. Den här gången på hotell Savoy i Luleå som driver restaurangen Ego.
– Det är tråkigt att det här har hänt. Vi har nolltolerans mot narkotika på hotellet och tipsar polisen om vi misstänker att någon är påverkad av droger. Vi utbildar även all vår personal och jag törs nog säga att vi är de som utbildar mest personal i alkohol- och droghantering i Luleå. Sen är det såklart svårt att ha hundra procent kontroll på toaletterna, säger JP Pozzi, platschef för Savoy Hotell.
Han berättar däremot att man redan är på väg att införa ändringar.
– Vi har redan innan den här händelsen beställt lås till toaletterna i receptionen för att förhindra att de används som allmän toalett. Det gör vi för att minska risken för den här typen av händelser. Vi vill ta hand om våra gäster och även vår personal. Vi måste jobba förebyggande och då får vi låsa toaletterna. Vi vill inte ha narkotika på vårt hotell, säger JP Pozzi.