Efter många år av förberedelser och processer är det nu dags för Sjöfartsverket och Luleå Hamn att sätta spaden i jorden – och skopan i vattnet.
– Det är en stor milstolpe. Jag kom in 2013, det är fantastiskt att göra verklighet av det vi jobbat med i så många år. Och för Luleå och regionen, säger Linda Wikman, projektledare för Malmporten hos Luleå Hamn.
Det är främst förberedande muddringsarbete vid hamnområdet och muddring allra längst ute i Sandgrönnleden som gäller i år. Årets arbete omfattar endast fem procent av den totala mängden i projektet.
– I år är det mindre och mycket är förberedande arbete. Men de här momenten är väldigt viktiga för att komma vidare nästa år och komma igång med full kapacitet, säger Linda Wikman.
I skrivande stund är en flotta av pråmar och mudderverk på väg till Luleå. Världens största grävmudderverk, Magnor, befinner sig vid Gotland och bogseras mot Luleå i en fart av fem knop.
Med på mötet var även Malmporten Dredging Contractors som är det bolag som ska muddra i år. Bolaget startades av Boskalis och Van Oord, två stora nederländska aktörer inom muddringsbranschen. På de stora mudderverken kommer tolv personer jobba på varje mudderverk och de jobbar dygnet runt och i skift ute i Sandgrönnleden. Att det kommer vara mörkt till hösten spelar ingen roll för arbetets skull, däremot kan den ljusa Luleånatten nu på sommaren ställa till det.
– Att det är ljust dygnet runt kan bli ett problem för besättningen som kommer från Europa. De är inte vana vid det när de ska sova, säger Juhani Naukarinen, arbetschef hos Malmporten Dredging Constructors, och ler.
Ett tjugotal personer kom till mötet och fick möjlighet att ställa frågor till företrädarna inom projektet. Frågor som exempelvis hur mycket grumling det blir och hur djurlivet påverkas kom upp.
Ingemar Johansson, som bor på Sandön och mitt emot där den nya hamnen ska byggas, fanns på plats för att lyssna. Han tycker det är bra med ett informationsmöte men oroas som många andra som har stuga eller hus i närheten av hamnområdet över bullernivån och vattenkvalitén i samband med arbetet.
– Dottern ska ta över förhoppningsvis så jag har sagt att hon får lägga sig i det här i stället. Men jag har sagt, låt dem göra färdigt och se vad som händer. Jag tycker man ska göra ett avtal före som är färdigt, då kan man sen värdera om man vill bli inlöst eller inte. Jag vill ju vara kvar, säger Ingemar Johansson.
Eva Gradin och Bengt Bergström var på plats för Luleå hembygdsföreningens räkning. De har varit på andra möten också och hembygdsföreningen har en studiecirkel om industrin där projektet diskuteras.
– Vi tycker det är intressant, säger Eva Gradin som följer projektet med spänning.
– Vi sysslar inte bara med det gamla utan även det nya, fyller Bengt Bergström i.
Max Bjurström projektledare för Malmporten hos Sjöfartsverket fanns på plats tillsammans med kollegor som exempelvis Edin Maslesa, delprojektledare för muddring.
– Vi vill så klart informera allmänheten att vi kommer vara här och jobba. Vi kommer bullra, vi kommer grumla så vi vill vara här och visa att vi finns och man kan ställa frågor. Egentligen förbereda att snart sätter vi igång, säger Max Bjurström.