Världens största mudderverk på väg till Luleå

Efter många års planering startar snart muddringarna inom projekt Malmporten. Världens största grävmudderverk förbereds just nu inför transporten till Luleå. Skopan hos Magnor är 40 kubikmeter stor och mudderverket kan gräva på djup över 30 meter.

Världens största grävmudderverk, Magnor, ligger just nu i norra England och förbereds inför flytten till Luleå. Magnors största skopa har en omfattning av 40 kubikmeter. Inledningsvis kommer Magnor, och mudderkollegan Simson som är nästan lika stor, att arbeta längst ute i projektet, vid farleden nära Sandgrönnorna.

Världens största grävmudderverk, Magnor, ligger just nu i norra England och förbereds inför flytten till Luleå. Magnors största skopa har en omfattning av 40 kubikmeter. Inledningsvis kommer Magnor, och mudderkollegan Simson som är nästan lika stor, att arbeta längst ute i projektet, vid farleden nära Sandgrönnorna.

Foto: Boskalis

Luleå2024-06-22 11:00

Sjöfartsverket och Luleå Hamn skrev nyligen kontrakt med den första entreprenören som ska utföra muddringsarbeten i projekt Malmporten. Malmporten Dredging Contractors ska muddra fram till isläggningen och kontraktet är i grunden värt 655 miljoner kronor.

I veckan började förarbeten inför muddringarna. Det handlar bland annat om sjömätningar och i början av juli ska silkgardiner placeras ut vid Skvampen för att skydda kylvattenintag. I mitten av juli drar det riktiga mudderarbetet igång vid Skvampen och allra längst ut i mudderområdet, i Sandgrönnleden öster om Gråsjälsgrundet.

Vid Skvampen kommer mindre mudderverk att arbeta men i Sandgrönnleden kommer världens största grävmudderverk slita – Magnor. Tillsammans med en annan muddergigant, Simson, ska Magnor ordna ett djup på 15,2 meter mot dagens 9,6.

Det är rejäla pjäser vi talar om, framför allt Magnor.

– Det är det verkligen. Vi var i Kemi på ett platsbesök för två år sedan och träffade finska trafikverket och fick gå ombord på Magnor. Det är en tusentonsmaskin med en 40 kubikmeter stor skopa. Det är svårt att få perspektiv på bild men när man är på plats så förstår man hur stort det är, säger Edin Maslesa, delprojektledare för muddring inom Malmporten.

Mudderverken står på pråmar som har 40 meter långa stödben som kan förankras i botten så att mudderverket inte rör sig. Genom stödbenen kan mudderverket även förflytta sig tio meter i taget. Det som tas upp läggs på en pråm och varje mudderverk har två pråmar var så att arbetet inte stannar av. Magnor kan muddra ner till 32 meter.

Mudderverken, och de nio pråmar som behövs totalt i år, förbereds nu för transport till Luleå. 

Enligt Edin Maslesa har entreprenören en miljödom att förhålla sig till vad gäller bland annat grumling. I närområdet vid muddringen, allra längst ut, finns badparadiset Sandgrönnorna och frågan är om vattnet kommer vara grumligt där i sommar.

– Det är helt omöjligt att svara på, det beror på vind och annat. Jag tror inte att det borde märkas men de har som sagt villkor i domen att förhålla sig till, säger Edin Maslesa.

För att minimera riskerna i samband med de muddringsarbeten som ska genomföras närmast Luleå har en fritidsbåtfarled etablerats längs med Sandön, från Strömören ut mot Klubbviken. Detta kunde vi berätta om redan 2018 och 2019 togs leden i bruk.

Då, 2018, var skälet att farleden skulle avlastas och att båtfolket skulle hinna vänja om sig tills muddringsprojektet skulle starta.

Nu, 2024, med bara veckor innan muddringarna startar – är farleden ännu inte utmärkt för säsongen.

Men det är på gång inom kort.

– Vårt fartyg kommer upp till Luleå nästa vecka för att märka ut farleden. Den kommer vara på plats innan muddringen startar, säger Dima Holubynskyy, delprojektledare Malmporten med ansvar för farleder.

Is som låg kvar länge, en farledsbåt på reparation samt att handelssjöfartens leder prioriterats ligger bakom årets försening. Detta betyder även att det underhåll och reparationer på flytande navigationshjälpmedel, fyrar, ledfyrar och bojar ligger efter och Sjöfartsverket uppmanar att navigera med försiktighet i Bottenviken de kommande veckorna tills detta arbete är genomfört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!