Sju av tio distriktsläkartjänster är vakanta

Upp till 70 procent av alla distriktsläkartjänster är vakanta i Norrbotten. Nu kräver representanter för läkarkåren att Region Norrbotten ska anstränga sig mer för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Läkarbristen är stor i Norrbotten. Nu kräver representanter för yrkeskåren att regionen ska agera för att förbättra arbetsmiljön.

Läkarbristen är stor i Norrbotten. Nu kräver representanter för yrkeskåren att regionen ska agera för att förbättra arbetsmiljön.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Luleå2021-01-01 06:00

I ett debattinlägg publicerat i oktober i år skrev representanter för läkarkåren – Gunilla Engström, Norrbottens läkarförening, Robert Svartholm, Svenska distriktsläkarföreningen och John Olofsson, Sveriges yngre läkares förening – att en långsiktig bemanning innebär rekrytering av färdiga specialistläkare och nya ST-läkare i allmänmedicin:

"Oerhört viktigt är också att behålla de ST-läkare i allmänmedicin som man själv utbildar, så att de stannar kvar i regionen som färdiga specialister. Tyvärr ser vi att enbart hälften av ST-läkarna inom allmänmedicin gör det. Region Norrbotten erbjuder trots detta sämre anställningsvillkor gentemot tidigare för nya specialistläkare och ST-läkare." 

I hela Norrbotten räknar man med att upp till 70 procent av alla distriktsläkartjänster är vakanta, enligt Emma Bergström Wuolo, Region Norrbottens pressansvariga. Hon säger att det främst är de mindre orterna som har svårare rekrytera och behålla läkare på hälsocentralerna. 

– Det verkar vara enklare för läkare att bosätta sig i Luleå/Piteå-området och det blir därför svårare att rekrytera till glesbygden, säger hon.

Regionen har på olika sätt försökt locka läkare till Norrbotten. Ett försök, som den rödgröna regionledningen beslutade om i januari 2018, var en stanna kvar-premie, riktad till specialister i allmänmedicin. 

Den innebar att läkare som tecknade sig fick 8 000 kronor extra i kapitalförsäkring varje månad i tre år om de var anställda tiden ut. Sommaren 2018 hade satsningen inte lett till en enda nyanställning, enligt uppgifter från Region Norrbotten sommaren 2018. De som var intresserade var redan anställda läkare. Premien gällde till och med 2019 och har inte förlängts.

Av regionens drygt 90 anställda distriktsläkare är cirka 20 stycken 60 år eller äldre. Enligt regionen jobbar många läkare efter 65 år. Medelåldern ligger på 50 år.

Läkarbemanningen på hälsocentralerna i Norrbotten ser ut som nedan. De privata hälsocentralerna är inte medräknade.

Antal anställda, alltså egen personal (genomsnitt för 2020) är:

* Distriktsläkare/specialister i allmänmedicin: 90.

* ST-läkare och andra legitimerade läkare: 65.

Utöver dessa hyr regionen in motsvarande 33 årsarbetare, vilket betyder att det finns fler individer som jobbar i regionen men omräknat till heltid motsvarar det 33 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!