Kommunfullmäktige i Luleå samlades återigen på tisdagen för att besluta om plan och budget för 2024-2026.
På slutet hettade det till i sessionssalen, då Sverigedemokraternas gruppledare Ingrid Vesterlund ställde en enkel fråga till kommunalrådet.
Hon ville veta ifall Carina Sammeli kommer att ta initiativ till en medborgardialog om moskén på Hertsön. Kommunstyrelsen har beslutat att förlänga markanvisningen till stiftelsen Norrbottens islamiska center till den 30 september i år.
– 2014 beslutade vi om en ny detaljplan, då hade vi dialog och samråd. Att i dag, nio år senare ha en dialog ser jag ingen anledning till. Markanvisningen fick de 2021, det är viktigt att kommunen står för det vi sagt, svarade Carina Sammeli (S).
– Den här markanvisningen upprör många. Det ingår inte i vår kultur. Den kommer att störa kringboende. Det här är en fråga där hela Luleå måste få tycka till. Då vill vi ha en folkomröstning, vi i SD säger nej till en moské, deklarerade Ingrid Vesterlund (SD).
Vesterlunds utspel väckte irritation bland övriga politiker, eftersom de inte fick ge sig in i debatten på grund av debattreglerna i fullmäktige. Om hon istället hade lämnat in en interpellation hade de fått vara med och debattera sakfrågan.
– Dåligt hanterat av frågeställaren, ansåg Thomas Söderström (L).
– Vi hade kunnat lämna in en interpellation men tiden var för knapp, ursäktade sig Ingrid Vesterberg med.
I själva budgetfrågan fanns det sju olika förslag till budget. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom den plan och budget 2024-2026 som fullmäktige antog efter flera timmars debatt.
– Inte läge för en expansiv politik, motiverade Carina Sammeli (S) varför det inte görs nya, stora satsningar.
Flera nämnder får tillskott utöver vad kommunstaben föreslagit, för att de inte ska bli tvungna att skära i verksamheten och säga upp personal. Bedömningen är att den ekonomiska nedgången blir kortvarig och att det vänder uppåt 2025.
Moderaterna var det enda partiet som föreslog sänkt kommunalskatt, med tio öre 2024 och tio öre per år 2025 och 2026.
– En viktig signal att vi inte kan expandera den kommunala organisationen i all framtid, sade gruppledaren Anders Josefsson (M).
Skattesänkningen ska finansieras genom minskad administration, men Moderaterna vill skjuta till mer pengar till både socialnämnd och BUN från 2025.
Olika stora satsningar på kommunens kärnverksamhet; skola, vård och omsorg prioriteras av Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialistiskt alternativ.
– Vi har tagit bort alla verksamheter som handlar om klimatet; Borgmästaravtalet, Agenda 2030, växthuset i Södra hamn. Kommunen ska ägna sig åt kärnverksamheten, dit hör inte alla hittepåprojekt om klimatet, sade Ingrid Vesterlund (SD).
Centerpartiet vill höja grundbemanningen i grundskolan, förskolan och på fritids, samt införa Lov i hemtjänsten och på serviceboenden för äldre.
– Centern vill se fler aktörer, det kommer att förbättra kvalitén, sade Carola Lidén (C).
– Satsa på omsorgen även på landsbygden. Maxtak för barngrupperna, anställ fler i skolan och inför Lov i omsorgen, föreslog Samuel Ek (KD).
– Vi gör en största satsning någonsin på barns välmående, sade Thomas Söderström (L).
Socialistiskt alternativ vill införa 30 timmars arbetsvecka för personal inom vård och omsorg.