Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Luleå är överens om plan och budget för 2024-2026 som bygger på oförändrad skattesats. Flera nämnder får generella tillskott utöver kommunstabens förslag, för att de ska slippa dra ned på verksamheten. Därutöver görs några riktade satsningar.
Majoritetens budgetförslag innebär ökade kostnader på 44,8 miljoner kronor årligen, utöver kommunstabens förslag. Satsningarna finansieras delvis genom utdelning på 25 miljoner kronor om året från Luleå kommunföretag AB.
Budgetförslaget innebär att Luleå kommun kommer att redovisa ett mycket svagt ekonomiskt resultat för 2024 på blott 5,7 miljoner kronor.
– 2024 kommer att vara ett tufft år, men det vänder till 2025. Ganska mycket är beroende av inflationen och pensionskostnaderna, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
2025 beräknas resultatet bli närmare 192 miljoner kronor och 2026 blir resultatet 238,7 miljoner kronor. Förbättringen beror på antagandet att inflationen ska vika ned.
– De flesta tror att inflationen viker av. Viker den inte av kommer vi att ha mycket högre kostnader för pensioner.
Räntekostnaderna kommer att öka, eftersom Luleå kommun måste låna mer.
– Vi står inför stora investeringar, vi kommer att gå från nästan en miljard kronor till tre-fyra miljarder kronor i lån de närmaste åren. Det kommer att märkas i våra räntekostnader, säger Carina Sammeli.
Vänsterpartiets gruppledare Mathias Karvonen betonar satsningar på välfärden.
– Vi har ett bra samarbete mellan partierna. Det är tuffa ekonomiska tider. Som vänsterpartist vill man hålla ett extra öga på välfärden; skolan och omsorgen, samtidigt som vi vill fortsätta utveckla Luleå, säger Mathias Karvonen (V).
Han framhåller att LLT får ett tillskott på 3,3 miljoner kronor årligen för att införa gratis buss för barn och unga på somrarna. Avgiften till familjerådgivningen ska avskaffas 2024, socialnämnden får ett tillskott på 300 000 kronor per år för detta.
– Den viktiga servicen ska vara gratis, säger han.
Socialnämnden får en årlig pott på två miljoner kronor till arbetsmiljöprojekt och 13 miljoner kronor årligen i generellt tillskott.
– Vi ska förbättra arbetsmiljön i våra verksamheter. Vi öronmärker en pott för att hjälpa dem med projekt, fortsätter Mathias Karvonen.
Miljöpartiets gruppledare Evelina Rydeker lyfter fram några hjärtefrågor:
– Vi startar en utredning om naturreservat, det ska finnas grönområden i alla bostadsområden och den biologiska mångfalden ska främjas på kommunens mark, säger hon.
Vidare framhåller hon att utredningen om LLT:s nya bussdepå ska vara klar 2024. Inom kultur- och fritidsnämndens område görs tre riktade satsningar: en miljon kronor per år i tillskott till vardera föreningslivet, föreningar på landsbygden samt till kulturens roll i Luleå.
Sistnämnda punkt handlar om att se till att Luleå svarar upp mot enprocentsmålet för offentlig utsmyckning.
– Vi ser ett ökat byggande i Luleå som vi behöver tillvarata med en tjänst. Vi behöver en person som arbetar med det, säger Rydeker (MP).
Barn- och utbildningsnämnden får 17 miljoner per år i generellt tillskott, LLT 1,2 miljoner kronor, miljö- och byggnadsnämnden en miljon kronor samt infrastruktur- och servicenämnden fyra miljoner kronor per år.
Kommunfullmäktige beslutar om budgeten 20 juni.