Vätgasledningen mellan Letsi och Luleå – så ska den dras

Norr om Hällbacken och Dalbo kommer ett stråk med ledningar att dras genom skogen. Ledningarna ska förse företagen på Luleå industripark med energi.

Så här kan det komma att se ut i skogen när vätgasledningen är byggd, på bilden syns en linjeventilsstation och en ledningsgata genom skogen. Det mesta av vätgasledningen ska grävas ned under jord.

Så här kan det komma att se ut i skogen när vätgasledningen är byggd, på bilden syns en linjeventilsstation och en ledningsgata genom skogen. Det mesta av vätgasledningen ska grävas ned under jord.

Foto: Sweco

Luleå2024-09-03 10:25

Nyheten i korthet

  • Nordion Energi planerar att dra en vätgasledning från Letsi kraftstation i Jokkmokks kommun till Hertsöfältet i Luleå. Ledningen ska förse företag på Luleå industripark med energi och kommer att bli en del av den planerade Nordic Hydrogen Route.
  • Ledningen kommer att vara mestadels underjordisk och ha en diameter på en meter. Den kommer att grävas ned cirka 2,5 meter under markytan. Nio linjeventilsstationer kommer att byggas ovan jord för att kunna stänga av gasflödet vid eventuella läckage.
  • Nordion Energi planerar att lämna in ansökan om tillstånd för bygget under andra kvartalet 2025. Bygget förväntas starta 2028 och ledningen tas i drift 2030. Allmänheten har möjlighet att ställa frågor om projektet vid avgränsningssamråd i Vuollerim, Harads och Luleå.

Det handlar dels om en mestadels underjordisk rörledning där vätgas ska transporteras från Letsi kraftstation i Jokkmokks kommun till Hertsöfältet i Luleå. På Hertsöfältet planerar företaget Power2Earth, som Fertiberia, Lantmännen och Nordion Energi står bakom, att bygga en fabrik för tillverkning av fossilfri konstgödsel och i Letsi ska en anläggning för produktion av vätgas byggas. 

Nu förbereder Nordion Energi en ansökan för att få tillstånd (koncession) att bygga den 17 mil långa vätgasledningen på sträckan Letsi-Luleå. Företaget har bjudit in allmänheten till tre så kallade avgränsningssamråd i Vuollerim, Harads och Luleå kommande vecka då man har möjlighet att ställa frågor om projektet. 

Vätgasledningen blir första steget i den planerade utbyggnaden av gasstamnätet Nordic Hydrogen Route, NHR mellan Örnsköldsvik i Sverige och Vasa i Finland.

undefined
Vätgasledningen föreslås dras norr om Hälllbacken och Dalbo. Vid Revelsudden finns tre alternativa dragningar. Utredningskorridoren är 100 meter bred och markerad med grått på kartan.

I en förstudie har tre olika alternativa sträckningar av vätgasledningen undersökts. På sträckan Letsi-Boden har Nordion Energi valt att gå vidare med alternativ A, som innebär att gasledningen följer en befintlig 130 kilovolts luftledning och går i närheten av riksväg 97. 

undefined
Vätgasledningen från Letsi. Grön markering är sträckan Västerbyn-Boden, gul markering Boden-Rutvik och brun markering är Rutvik-Hertsön.

På sträckan Boden-Luleå har Nordion Energi valt att gå vidare med alternativ C, som innebär att vätgasledningen undviker tätbebyggda områden. Alternativ C är också den kortaste sträckningen mellan Boden och Luleå.

Gasledningen dras söder om Rutvikssund, österut mot Fräkenmyran där den viker sydväst mellan Gammelåkersberget och Nördberget för att sedan passera norr om Hällbacken. 

Vid Revelsudden och Sinksundet finns tre alternativa sträckningar, norr eller söder om bostadsområdet eller under Sörfjärden.

Vid Ormberget-Hertsölandets naturreservat finns två alternativa sträckningar mot Hertsövägen och det nya industriområdet på Hertsöfältet. 

undefined
Vätgasledning till Hertsöfältet, två alternativa sträckningar undersöks fortfarande då ledningen passerar Hertsölandet.

Vätgasledningen får en diameter på en meter och kommer att grävas ned i marken, cirka 2,5 meter under markytan eller djupare så att ledningen ligger frostfritt. Ovan jord kommer det att byggas cirka nio linjeventilsstationer där gasflödet kan stängas av ifall läckage uppstår. Stationerna ska vara inhägnade och försedda med säkerhetssystem så att obehöriga inte kan ta sig in. 

Arbetet med att anlägga gasledningen är tänkt att ske i etapper, cirka 1,5 kilometer åt gången då marken grävs upp i långa schakt som sedan fylls igen när rörledningen lagts ned. Det blir nödvändigt att avverka en del skog, eftersom det kommer att krävas cirka 20-50 meter breda ledningsgator under anläggningstiden. 

För att sköta driften av ledningsnätet krävs tio meter breda ledningsgator, som återkommande måste röjas från större buskar och träd.

undefined
Inhägnad linjeventilsstation, för att inte obehöriga ska komma åt gasledningen. Linjeventilsstationen är till för att man ska kunna stänga av flödet på en sträcka av gasledningen, exempelvis vid läckage.

Riskerna för gasläckage bedöms vara störst vid stationerna ovan jord, till exempel genom påkörning, bristande underhåll, sabotage eller naturolyckor. Risken för att det ska läcka gas från den nedgrävda ledningen bedöms vara mindre. 

Nordion Energi planerar att lämna in ansökan under andra kvartalet 2025 och att bygget kan starta under 2028. Vätgasledningen planeras tas i drift 2030.

Området norr om Hällbacken och Dalbo berörs även av Svenska kraftnäts planerade nya nätstation vid Hällmyran och två nya 150 kilovolts kraftledningar som Vattenfall Eldistribution planerar att bygga mellan Hällmyran och Luleå industripark på Svartön. Vattenfall Eldistribution lämnade in ansökan om tillstånd till Energimarknadsinspektionen i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!