Spanska gödseltillverkaren Fertiberia planerar som bekant att bygga en fabrik för tillverkning av fossilfri mineralgödsel på Hertsöfältet i Luleå tillsammans med Lantmännen och Nordion Energi. Projektet som tidigare gått under namnet Green Wolverine har bytt namn och kallas nu Power2earth.
Nu planerar man att tillverka vätgasen i Letsi, istället för i Boden som var den ursprungliga planen. Vätgasen ska sedan transporteras 15 mil i ledning till Luleå industripark där tillverkningen av ammoniak och mineralgödsel ska ske i en fabrik.
– Vi gjorde först en ansökan om inkoppling till elnätet i Boden, men där har vi förstått att det är för trångt. Det finns inte plats helt enkelt, säger Per Arfvidsson, vice vd för Lantmännen.
Men projektet har inte fått klartecken än från Svenska kraftnät för att koppla in sig på elnätet vid Letsi kraftstation, där det finns en inkopplingspunkt till både stam- och regionnätet.
– Vi har en positiv dialog nu som gör att vi är förhoppningsfulla. Vi har också varit flexibla, där vi har modifierat projektet, säger Per Arfvidsson.
Projektet planeras nu ske i två steg, inledningsvis krävs cirka 350-400 megawatt el som stegras till 750 megawatt vid fullt utbyggd produktion.
När kan ni tänkas få besked om inkoppling?
– Ja, det hoppas vi få under 2024, så snart som möjligt. Gärna senast i sommar, säger Per Arfvidsson.
Utan inkoppling på elnätet blir det inget av projektet, ingen vätgastillverkning i Letsi och ingen gödselfabrik i Luleå.
– Elen är helt existensiell för projektet, säger Per Arfvidsson.
– Sedan har vi i projektet ett fortsatt intensifierat arbete för att sourca själva elen. Det är två separata frågor, tillägger han.
Arbete pågår med att förbereda en ansökan om miljötillstånd, som planeras lämnas in under andra kvartalet i år. Enligt tidsplanen planeras produktionsstart till slutet av 2028.
– Det är förvisso en optimistisk tidsplan, den förutsätter en massa saker, bland annat ett snart besked om elinkoppling, säger Per Arfvidsson.
Hur stor investering handlar det om?
– När projektet är färdigutbyggt och producerar en miljon ton mineralgödsel om året så handlar det om en investering på mer än 20 miljarder kronor. I förprojekteringssteget så är det betydligt mindre pengar. Nu är vi tre parter i den här projektutvecklingen, säger Per Arfvidsson.
Är det en riskabel satsning för Lantmännens del?
– Vi är en partner. Slutligen är vår ambition att potentiellt investera i en minoritetsandel. Finansiering och den slutliga ägarkonstellationen är en fråga som fortsatt ska utvecklas, säger Per Arfvidsson.
Per Arfvidsson påpekar att det finns två tungt vägande skäl för projektet.
Det ena är minskade utsläpp av koldioxid från jordbruket, genom användning av mineralgödsel tillverkad med fossilfri vätgas istället för fossil naturgas.
– Sverige använder ungefär 850 000 ton grå mineralgödsel varje år. Om man byter ut den mot grön mineralgödsel så får man en betydande koldioxidminskning på 1,6 miljoner ton. Det motsvarar ungefär 25 procent av lantbrukets totala koldioxidutsläpp.
Det andra handlar om livsmedelsförsörjning och beredskap.
– Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon egen mineralgödselproduktion överhuvudtaget. Ur ett livsmedels- och beredskapsperspektiv så är det en nyckelinvestering, säger Per Arfvidsson.