Fyra månader har gått sedan Luleå hamn meddelade att man avbröt upphandlingen för finansiering och uppbyggnad av Framtidens hamn eftersom man inte fått in något giltigt anbud.
Än är det inte klart hur de stora investeringarna ska kunna finansieras eller vem som ska svara för att det blir gjort. Enligt tidigare gjorda beräkningar handlar det om investeringar på minst 8,5 miljarder kronor, utöver de investeringar som Luleå hamn redan gör i projekt Malmporten.
– Nu är det uppstartat ett antal rundabordssamtal med kommunen, berörda kommunala bolag, hamnen och de här industrierna som ska samsas. Finansiering är en fråga. Det är ju i de här samtalen som vi förhoppningsvis kan se vad det finns för möjliga lösningar, säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.
Hon konstaterar att upplägget med en stor koncessionsupphandling som omfattade allt som behöver göras i hamnen inte fungerade.
– Det blev en för stor affär för marknaden, säger Anna Lindh Wikblad.
– Vi ska dela det i mindre bitar på något sätt. Det är precis det vi ska prata om i de här samtalen, tillägger hon.
Luleå hamn, Luleå kommun, SSAB, LKAB och Stegra (före detta H2 Green Steel) har nyligen undertecknat ett sekretssavtal.
– Nu har vi ett sekretessavtal. Det är för att vi ska kunna prata om framförallt volymer och sådana här saker som är företagshemligheter på ett öppet sätt i det rummet, säger Anders Dahl, vd för Luleå hamn.
Sekretessavtalet är tänkt att följas av samarbetavtal mellan företagen och Luleå hamn avseende utbyggnaden av hamnen.
– Vi jobbar just nu med att gå ut med en ny upphandling för driften av hamnen. I dag är det Shorelink som har avtalet, säger Anders Dahl.
Shorelink sköter driften i Luleå hamn, företaget ansvarar för att lasta, lossa och lagra gods. Den 1 april 2026 måste en ny aktör ha fått uppdraget och vara på plats.
Vad som ska ingå i kommande upphandlingar av byggnationer och finansiering diskuteras med företagen som är närmast berörda av hamnens utbyggnad; SSAB, LKAB och Stegra.
– Det är en dialog som förs just nu tillsammans med industrin för att veta hur mycket vi ska väva in. Vi kommer göra en upphandling som är modulär, alltså påbyggnadsbar. Den ska gå att dela upp om det är det som behövs, säger Anders Dahl.
Till nyår ska principerna för finansieringen av utbyggnaden vara klar tillägger han.
– Vi sitter och vrider och vänder på allting. Hur ska vi hantera så här otroligt mycket pengar utan att kommunmedborgarna hamnar i kläm, säger Anders Dahl.