Att arbeta som tatuerare är ett yrke som funnits i tusentals år. Under alla millennium har konsten utvecklats och i dag finns det hundratals stilar och konstformer. Allt från traditionella stilar gjorda med primitiva verktyg till de avancerade maskinerna många tatuerare använder i dag.
Numera finns det flera metoder och tillvägagångssätt för att bli tatuerare men en del vägar kan vara kontroversiella, menar Helena Bozza Skjöldmöe som driver Bozza workshop i Luleå.
– Jag började med att göra kosmetiska tatueringar och hade aldrig en tanke på att börja med konstnärlig tatuering. Jag har träffat så många otroliga människor som visade mig yrket och tog mig under sina vingar, lånade ut utrustning och bollade idéer med mig.
Vilka vägar finns det in i ditt yrke?
– Det finns många vägar man kan gå, där en väg är att gå som lärling och studera hos en eller flera tatuerare vilket är den "traditionella vägen". Sen kan man som många öva, öva och öva för att sedan sätta igång. Men den vägen är kontroversiell inom yrket då en del menar att man inte kan anses som en professionell tatuerare, säger Helena Bozza Skjöldmöe och fortsätter:
– Förutsatt att man har koll på hygien och att man är godkänd från kommunen inom miljö och hälsa ser jag inga problem i att starta eget utan några professionella förkunskaper. Men det ska sägas att jag är starkt emot och stöttar inte hemmaverksamhet som att sitta i sin lägenhet och tatuera med bristfällig hygien utan tillstånd, säger hon.
Innan man kan öppna en tatueringsstudio eller liknande verksamhet som erbjuder tjänster där nålar eller andra stickande verktyg förekommer, måste verksamheten anmälas och kontrolleras av kommunen. Detta måste göras för att säkerställa att till exempel blodsmitta inte kan spridas på grund av bristfällig hygien. Här kontrolleras allt från utrustningen som används samt att kunskapen hos utövaren testas för att se till att inget görs fel.
En annan som arbetar på Bozza workshop är Tobias Gustavsson som är ganska ny i branschen. Han berättar om hur hans väg in i yrket liknade den andra vägen som Helena talar om.
– Efter att jag började experimentera dels på fakehud, frukter och många av mina modiga vänner blev jag till slut ganska duktig och gör det nu professionellt. Att gå den här vägen kändes naturligt för mig och nu är jag här på Bozza och driver Coast city ink, säger Tobias Gustavsson.
"Fakehud" eller så kallad övningshud/konstgjord hud kan köpas av vem som helst på ett flertal hemsidor som erbjuder detaljhandel inom tatuering och kosmetik.
Ytterligare en tatuerare i Luleå som gick den lite mer oortodoxa vägen var Emilia Lindgren som Kuriren tidigare skrivit om.
– Efter att en vän tittade igenom mina skissblock tyckte hon att jag skulle testa tatuera med handhållen nål, vilket hon hade provat på. Jag vet att det finns kurser att gå och att man traditionellt kan gå som lärling, men när det kommer till handpoke finns det ännu ingen tydlig väg då det är för få som gör det professionellt, säger Emilia Lindgren.