"Minderåriga ska inte få tatuera sig" – oron från tatueraren

Förra året skaffade tatueringsstudion Bozza workshop på Notviken en pico-laser för att kunna ta bort tatueringar mer effektivt och kvalitativt – nu larmar studioägaren om mängden minderåriga som vill ta bort tatueringar. "Det måste finnas en lag på att minderåriga inte ska få tatuera sig", säger tatueraren Helena Bozza Skjöldmöe.

När Kuriren besökte studion hade en klient precis kommit in för tatueringsborttagning. Hon förklarade att det är nödvändigt för henne då hon vill göra nya tatueringar och en så kallad "coverup" inte hade dugit.

När Kuriren besökte studion hade en klient precis kommit in för tatueringsborttagning. Hon förklarade att det är nödvändigt för henne då hon vill göra nya tatueringar och en så kallad "coverup" inte hade dugit.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-09-25 19:00

I Sverige finns det ingen lag på att personer behöver vara 18 år gammal för att tatuera sig. Av principskäl sätter de flesta tatuerare en 18-årsgräns, men inte alla då det i vissa fall endast räcker med målsmans godkännande. Helena Bozza Skjöldmöe som driver tatuerings- och kosmetikstudion Bozza workshop i Luleå rasar nu mot faktumet att så många minderåriga har tatueringar som de vill lasra bort.

undefined
Tatueraren Helena Bozza Skjöldmöe som driver Bozza workshop på Notviken i Luleå ser allvarligt på faktumet att minderåriga skaffar tatueringar som de enligt henne ofta ångrar.

– Det har hänt ungdomar så unga som 15 år skriver till mig och vill lasra bort en tatuering men jag gör inte det. Jag har 18-årsgräns på att lasra för det är helt annorlunda från att tatuera sig. Många förstår inte smärtan av att göra laserborttagning och framförallt inte hur lång tid det tar, säger Helena Bozza Skjöldmöe och fortsätter:

– Jag brukar skriva och be dem komma in på en konsultation så jag kan skälla ut föräldrarna, för mer ofta än inte har det varit på typ en tatueringsmässa och skrivit under för att sitt minderåriga barn ska få en tatuering, som barnet sedan ångrar.

Snart är det Arctic ink fair. Kommer du vara där?

– Jag kommer inte vara där nej. Mitt fokus ligger nu på laserborttagningen och jag kan inte flytta mina grejer dit, plus att bokningarna är många så det finns helt enkelt ingen tid, säger hon.

Anki Sikström, som är en legitimerad specialistsjuksköterska och som driver Klinik volym i samma lokaler som Bozza, förklarar också vilka påföljder en för tidigt gjord tatuering kan ha på kroppen.

undefined
Studions nya laser, så kallad en pico-laser, är döpt till Moby Dick och ger enligt Helena Skjöldmöe bättre resultat än en vanlig nanolaser.
undefined
Helena Bozza Skjöldmöes tider för att göra tatueringar har blivit färre då laserborttagningen tar upp mycket tid.

– Huden är människans största organ. Den förändras hela tiden och kan vara lite oförutsägbar till man kommer till en viss ålder. För kvinnor brukar man säga att huden är "klar" vid 23 års ålder och vid 25 för män, men det varierar. Detta kan göra att en tatuering som man gjort för tidigt hamnar någon annanstans på kroppen, smetas ut eller blir dålig på olika sätt, säger Anki Sikström.

Helena Skjöldmöe flikar in och berättar om hur lasring kan gå fel.

– I dagsläget vet vi inte exakt vad som händer med bläcket när man lasrar bort det. En tatuerare från en annan studio kom till mig en gång då en kund som hade lasrat en grön tatuering på armen hade fått en grön fläck på halsen. Med andra ord kan bläcket vandra i kroppen men det är väldigt sällsynt, säger Helena Skjöldmöe.

undefined
Specialistsjuksköterskan Anki Sikström pratar om hudens mognad och huruvida man borde skaffa en tatuering tidigt medan huden utvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!