Måndagens incident på förskolan i Luleå, när en utåtagerande elev från en intilliggande lågstadieskola gick till våldsam attack mot en flicka i treårsåldern, har upprört både föräldrar och barn.
– Självklart ska inte barn bli utsatta på det här sättet. Ett misslyckande att personalen inte har lyckats stoppa det som har skett. Ingen ska behöva känna sig rädd eller hotad på vår skola, säger rektorn.
Hen uppger vidare att skolledningen nu utreder händelsen.
– Jag pratar med alla runtikring eleven för att dokumentera vad som har hänt, även i samverkan med förskolan. Vuxenstödet har brustit. Men det gick väldigt snabbt också, precis när en förskollärare hade vänt ryggen till i några ögonblick.
Stängslet som avgränsar lågstadiet från förskolan är inte heller särskilt högt, menar rektorn.
– Dessutom finns det snöhögar nu, och det får vi ibland ta upp med förvaltarna för barnen tycker det är kul att klättra där kring stängslet. Men snön är inte huvudproblemet, utan nu måste vi ta till åtgärder för att öka vaksamheten.
Rektorn beskriver generellt att elever med utåtagerande beteenden och annan problematik har olika former av vuxenstöd.
– Det kan handla om olika professioner. Gällande inlärningssvårigheter och anpassningar har vi exempelvis flera specialpedagoger.
Men har ni tillräckliga vuxenresurser på raster och i korridorerna?
– Generellt har vi en överanställning av utbildade pedagoger. Alla har legitimation, bortsett från en, och många av dem är ute på rasterna, utöver fritidspedagoger och specialpedagoger.
Har problemet med utåtagerande barn förvärrats inom grundskolan i Luleå?
– Då och då har vi dessa elever och barn med svårigheter i skolmiljön. Jag har aldrig varit med om något fall där vi inte har varit framgångsrika, även om vi måste jobba medvetet.
Hen beskriver också att samhället har förändrats under de senaste 20 åren.
– Det finns andra svårigheter i dag och skolan är ingen isolerad ö, utan en del av samhället, säger rektorn utan att närmare precisera vilka dagens utmaningar är.
Samtidigt betonar rektorn att de jobbar kontinuerligt med vuxenstödet för våldsamma och stökiga elever, både på organisation-, grupp- och individnivå.
– Att jobba med barn som har det svårt är ett jätteviktigt uppdrag som vi måste ta på stort allvar. En insats för livet. Alla barn ska lyckas i skolan, oavsett om man har svårt med sociala relationer eller är utåtagerande.
Hen vill inte heller ge några egna synpunkter kring L:s förslag om "akutskolor".
– Jag har inte tagit ställning till om just ”akutskolor” är en bra lösning för Luleå, även om de säkert fungerar bra i vissa andra kommuner. Men oavsett om man jobbar med resursskolor, akutskolor eller stöd i ordinarie skola måste arbetet vara långsiktigt för att hitta bra lösningar för trygghet.