Han kom till Hertsön från Älvsbyn 2016, då som rektor för Svedjeskolan.
2018 blev Mattias Nilsson rektor för 7-9 på Hertsöskolan, år som han nu summerar som fantastiska.
– Det som är kul på Hertsön är att det finns många som vill det bästa för området. Vi har en stark idrottsförening, en engagerad fritidsledare i Gustav Uusihannu, bra samarbete med Ica-handlaren och det som har vuxit på slutet är Hertsöpiloten tillsammans med Lulebo och Rädda barnen som i mina ögon lyfter området ytterligare ett steg, säger Mattias Nilsson.
Hertsöskolan inryms i moduler medan den gamla skolan rivs och en ny byggs upp.
– Hertsön kommer bli ett ännu mer fantastiskt område att bo och växa upp i. Det har varit kul att vara en kugge i maskineriet.
På Hertsöskolan är de två rektorer, hans kollega Gunilla Lundström är rektor för årskurserna 4-6. Han hyllar samarbetet.
– Vi har varit ett team, och det har fungerat på riktigt. Det är inget spel för gallerierna, utan öppet rakt igenom och ett bra stöd.
Han hyllar också matpersonalen.
– De gör verkligen det lilla extra för eleverna varje dag.
Han går nu till en tjänst som rektor på Östra skolan i centrala stan, som har förskoleklass upp till årskurs sex.
– Jag såg högstadiet som sista möjligheten att få till en förändring hos elever, att de ska kunna lyckas. Men man kan försöka fånga och få till förändringen tidigare. Det är lite av en drivkraft, att elever ska lyckas nå sina mål och drömmar. Och om de inte har sådana, ska vi försöka hjälpa till så att de får det.
Hur känns det att lämna Hertsön?
– Det är klart att det känns jobbigt. Det är inte så att det varit ett lätt beslut, och efter man tagit beslutet har man funderat några gånger. Har jag gjort rätt? Men har du väl börjat tänka på något annat, då behöver det komma in någon med mer energi som kan ge verksamheten ännu bättre förutsättningar.
Östra skolan har omkring 180 elever är byggd 1901, och Nilsson beskriver byggnaden som stor och luftig.
– Den är gjord för att man ska känna sig liten när man kliver in. Det är inga skolor som byggs så nu. Den är lite för pampig och grandios men otroligt vacker.
Av grundskolans rektorer i Luleå kommun är det 90 procent som jobbat som rektor i fem år eller längre, två tredjedelar har dessutom jobbat längre än åtta år. Det är siffror som utmärker sig i jämförelser nationellt, enligt utbildningsförvaltningen.
Mattias Nilsson tillträder sin nya tjänst 1 augusti.